Банкеръ Daily

Общество и политика

Вицепремиер за пример

Вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов е лишен от адвокатските си права заради неплатени вноски към колегията, стана ясно днес. На пръв поглед нарушението му може и да не е чак толкова серозно. Забравил човекът, какво пък толкова. В такъв дух е и оправданието му пред вестник „Банкеръ“: „Искам да поясня, че аз всъщност не съм практикувал като адвокат от години. Работата ми досега е била извън съдебната зала и е в свързана с проблемите на съдебната реформа - затова съм и поканен в правителството“.

Дотук добре, само че защо министърът тогава гордо е написал във визитката си , разпространена официално от правителствената пресслужба, че е адвокат? Ако не желае да е такъв, да се отпише. Ако желае, да си плати членския внос.

Въобще, никак не отива на вицепремиер, при това с ресор правосъдие, да шикалкави на дребно. Защото ако обикновен гражданин забрави да си плати данъците например, веднага най-малкото ще му звъннат съответните служби да му припомнят. Излиза, че пак висшестоящите са някак богоизбрани, та трябва да им прощаваме когато забравят, пък било то и някакъв си там адвокатски членски внос.

Министър Христо Иванов прекрасно знае какъв пост ще заема , пък макар и само за няколко месеца. В този смисъл той е длъжен да не „забравя“ за задълженията си, от къкъвто и характер да са те. Интересно как вицепремиерът ще апелира към гражданите да спазват задълженията си към държавата, след като самият той се разсейва, когато има да плаща някакви вноски?

Освен всичко друго, стана ясно още, че Иванов е бил наказван общо 10 пъти за времето, в което се е водил адвокат - от 2002 г. насам, макар и без да практикува тази професия. Два пъти му е налагано порицание, след което има 6 глоби, веднъж е лишен от право да бъде избиран в ръководните органи на гилдията, а накрая е бил лишен и от правото да влиза в съд като защитник за 6 месеца.

Изобщо, вицепремиер за пример!

Facebook logo
Бъдете с нас и във