Банкеръ Weekly

Общество и политика

Вяра Петрова напусна парламента

Депутатът на ГЕРБ Вяра Петрова, срещу която тече проверка за конфликт на интереси, обяви, че се оттегля от парламента и от поста си на общински координатор в Карнобат. След като комисията за конфликт на интереси се произнесе, тя ще депозира оставката си в Народното събрание.


Според сигнала, който се проверява, сдружение, управлявано от майката на Петрова, е било финансирано с около 700 хил. лв. по различни схеми от оперативната програма Развитие на човешките ресурси. Най-голяма сума е получена по Адаптивност - 400 хил. лева. Към 180 хил. лв. са усвоени за образователна интеграция на ученици от етническите малцинства, други 100 хил. лв. - по Развитие, и 18.600 - по Първа работа. Прави впечатление бързият темп, с който дружеството се е развивало - то е регистрирано едва през април тази година.


Вяра Петрова е член на парламентарната социална комисия. На 29 ноември тя заяви, че няма пряка връзка между нейната работа и условията, по които се кандидатства по европейските програми, управлявани от социалното министерство.


БСП информира за случая антикорупционната комисия на Яне Янев. Въпреки че лидерът на РЗС не видя в него данни за корупция, той го предаде на държавната Комисия за конфликт на интереси. Според социалистите образователният център към Насърчаване на заетостта в Бургас е собственост на майката на Петрова. В сигнала на БСП се посочва и че юридическо лице, собственост на съпруга на депутатката, също е злоупотребило с европейски средства.


Мнението на премиера е, че единственият правилен ход за Петрова е тя да депозира оставката си, съобщи в петък председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Все пак Велчев каза, че е необходимо да се изчака становището на комисията. Нека предварително да не четем присъда, призова той.


През юли депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов също напусна парламента, след като беше арестуван и обвинен в търговия с влияние. През март пък друг народен представител от мнозинството - Николай Коцев, подаде оставка, след като името му беше замесено в побоя над бившия изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй Александър Николов. Срещу него обаче няма повдигнати обвинения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във