Банкеръ Daily

Общество и политика

Ветото на президента заради дивото къмпингуване влиза в парламента

Парламентът ще обсъди утре ветото на президента върху промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Най-вероятно депутатите от управляващото мнозинство автоматично ще го отхвърлят, независимо какви аргументи ще бъдат изказани в пленарната зала.

Президентът наложи вето върху два параграфа от промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на 24 юни. В мотивите си държавният глава заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Той не е съгласен с промяната на режима за "диво къмпингуване", който става по-рестриктивен. 

Тази промяна е предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане. Президентът подчертава, че ограниченията за "диво къмпингуване" по Черноморието са включени в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой в тези места. Това означава, че няма стандартите и нормативите, които гарантират основното право на чиста околна среда.

Освен рестриктивни правила, с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. "При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда", пише в мотивите на държавния глава. Според него се налага несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата.

Само ден по-късно, на 26 юни, регионалната парламентарна комисия се събра на извънредно заседание и преодоля ветото на държавния глава върху Закона за черноморското крайбрежие.

Президентското вето не е конфронтация, а инструмент за балансиране между различните власти. Това заяви Емилия Друмева като представител на президента по време на заседанието на регионалната комисия в Народното събрание.

От ГЕРБ обаче смятат, че ветото е политическо. Според Александър Ненков мотивите не отговарят на написаното в закона. "Никой никога не е имал за желание да забранява създаването на условия и да ограничава конституционни права на гражданите, те да прекарват своето време по начин, по който те пожелаят", изтъкна той. Депутатът не иска въпросът да се политизира. Хората трябвало да знаят къде могат да разположат кемперите си. Идеята на закона била да се създаде ред, посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във