Банкеръ Weekly

Общество и политика

Вестник "БАНКЕРЪ" пази спомена за хора и събития

С ръка на сърцето можем да признаем - да, така видяхме събитията, и да – така ги описахме. От първия до последния брой.

Вестникът ни е като едно сърце, което тупти с ритъма на времето си. И темите в него често изпреварваха събитията.  

Годините промениха обема на вестника. Не са малко тези, които още помнят, или пазят в архивите си, онова 56-странично "издание" ("БАНКЕРЪ" плюс "Параграф 22"), което публикуваше информация за местни или национални политически събития и личности, за престъпността, бизнеса, културата, обществения живот и спорта.

Вярваме, че и тези, които не се харесват в списваните от нас статии и коментари, няма да запазят лош спомен за нас.

Вестниците не са търговско дружество - духът е важен при тях. Но така или иначе в тях работят хора с разнородни интереси и коренно различни от тези на един бизнесмен или политик.

Превратностите на съдбата и икономиката си изиграха лоша шега с много вестници и списания - и у нас, и по света. Някои от тях бяха принудени да затворят завинаги своите страници, други съчетават в някаква степен хартиено издание и интернет издание, а трети - остават пред съда на читателите само в интернет.

И само първите страници на вестник "БАНКЕРЪ", които сме събрали на това фолио (от деня, в който сме публикували на 12 април - рожденния ден на вестника), очертават  един жарък четвърт век. Заглавията безпощадно разкриват катастрофата на т.нар. демократичен преход и всеобщият упадък на демократичните ценности.

Десетки бяха колегите журналисти, искрите от перата, на които ужилиха не един и двама от злободневните герои - строители на капитализма у нас. Заглавията са толкова актуални, че дори да ги извадим от конкретния им контекст преди толкова години, пак биха били актуални. Някои от тях и днес са сред силните на деня, а геройствата на други пък се повтарят с нова сила.

Фотоархивът на вестник "БАНКЕРЪ" също пази лица и събития, които са уникални и уловени само от нашите всеотдайни фотожурналисти.

В годините изпратихме не един и двама приятели на вестника, които са ни сътрудничели с ентусиазъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във