Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВЕСКА МЕДЖИДИЕВА ОСТАВА В ЮАР

Съдът на Белвил - малко предградие на Кейптаун, отказа да одобри екстрадицията на дамата от Орион Веска Меджидиева.


Решението на тамошния съд получихме още в петък, искахме да го запазим в тайна, докато не получим мотивите за отказа - каза прокурор от Главна прокуратура и си призна, че искането за екстрадиция не е било съобразено с местното законодателство. Той предположи, че престъплението, за което главният прокурор Иван Татарчев се канеше да вкара в затвора за 20 години съпругата на Румен Спасов, се е видяло дребно за съдебните власти в ЮАР. Меджидиева беше поискана от ЮАР по обвинение за документна измама по участието й в търга, свързан с монтанското село Георги Дамяново.


Независимо че Дамата от Орион е следствена и НСлС я търси за разпит по откраднатите от Централна кооперативна банка 3 млн. щ. долара, собственост на руския бизнесмен от еврейски произход Майкъл Черни, в искането за екстрадиция това не е отразено. Както няма и нито ред за източването на милиарди левове от Българската земеделска и промишлена банка.


Меджидиева изчезна от България през май 1996 г., малко след като Върховният съд заличи от търговските регистри банката на Орион - БЗПБ. Тогава Меджидиева уличи за това решение Андрей Луканов и го нарече по-лош и от Хитлер. На 2 октомври същата година Андрей Луканов бе застрелян пред собствения му дом и една от версиите за убийството му беше свързана с ликвидацията на банката на Орион. Повод за тази версия даде и засечен телефонен разговор между Красимир Райдовски и Румен Спасов, в който първият казва: Други свършиха нашата работа.


Главният прокурор Иван Татарчев съобщи, че Веска Меджидиева е в ЮАР в късната есен на 1996 г., и допълни, че освен нея там са още банкерката Цецка Петрова и търсеният по аферата Акрам палестинец Ангел Златанов. Но искането за екстрадиция дойде едва в началото на тази година. Малко преди това в обществото се заговори, че връщането на скандалната дама е било гарантирано от високопоставен държавник на ЮАР. През февруари 1998 г. тамошните съдебни власти поискаха гаранции, че Веска Меджидиева няма да бъде осъдена на смърт и главният прокурор ги даде. Но и това не помогна - Веска Меджидиева остава южноафриканка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във