Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВЕСКА МЕДЖИДИЕВА МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ЧИСТА, А ДРУГ ДА ОПЕРЕ ПЕШКИРА

Бившият служител на Орион комерс Веселин Дучев получи на 20 март осъдителна присъда за лъжесвидетелство по едно от делата, свързани с имотите на Веска Меджидиева в монтанското село Георги Дамяново. Софийският районен съд даде на Дучев две години затвор условно с четиригодишен изпитателен срок. През 1996 г. Дучев бил разпитван като свидетел в Специализираната следствена служба за фалшивите банкови гаранции, използувани от Меджидиева при участието й в търга за имотите на бившето ТКЗС Лопушанска дружина. Тогава Дучев твърдял, че през 1993 г. внесъл в нощния трезор на все още действащата тогава Банка за земеделски кредит (БЗК) (в нейния клон Оборище) 1.6 млн. стари лева, а вносната бележка от тази операция послужила на Дамата от Орион да се включи в наддаването за текезесарската собственост. Две години по-късно прокурорите установяват, че показанията на Дучев са лъжливи и го подвеждат под отговорност. Това е историята... Но съдиите като че ли малко прибързано сложиха рибата Дучев в тигана на правосъдието. Защото утре (27 март) ще се проведе поредният рунд от делото срещу Веска Меджидиева за прословутите банкови гаранции.


Ексшефката на фалиралата Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ) е обвинена задочно за съзнателно използване на документ с невярно съдържание. Както заявиха през в. БАНКЕРЪ отлично информирани източници, в съда вече се прокрадвало намерението делото да бъде върнато на районната прокуратура и оттам естествено - в Специализираната следствена служба за доразследване. Ако ни върнат делото, то повече никога няма да види бял свят, коментираха следователи и поясниха, че според достигнала до тях информация, съдът е измислил перфектен юридически ход, за да си умие ръцете. Щяло да бъде изтъкнато обстоятелството, че Веска Меджидиева е ползвала документа с невярно съдържание не само на 26 март 1993 г., както е записано в обвинителните документи, а и в следващите дни до 31 март. С други думи, ще излезе, че тя е действала при условията на продължено престъпление. А това от своя страна веднага можело да предизвика основателното искане на нейните защитници: Покажете ни документите, които Веска е използвала. Но тъй като тези важни бумаги отдавна липсват, следствието не може да направи нищо друго освен да прекрати делото. Трябва да се отбележи, че по време на предварителното разследване оригиналните документи вече са били показани на адвокатите и те не са оспорили истинността им.

Кой опоска папките?

Печалното в този тънък казус е, че тъкмо в съда бяха прочистени част от папките с документи, депозирани от следствието. Става дума за оригиналите на уверителните писма, издадени от БЗК, с които Веска Меджидиева и компания са участвали в търга за имуществото на ТКЗС Лопушанска дружина в село Георги Дамяново, обл. Монтана. Сигналът, че документацията е изчезнала, е подаден от Петя Шишкова, председателка на съдебния състав, който гледа това дело. На 26 октомври 1998 г. тя уведомява прокуратурата, че документите липсват. Три дни по-късно Софийската градска прокуратура образува предварително производство срещу неизвестен извършител и постановява разпити на съдии и прокурори, работили с материалите по делото. В групата на разследваните са включени и съдебни секретари, деловодители и подсъдими. Разрешено е и използването на специални разузнавателни средства, само и само да се помогне на оторизираните органи да открият човека, откраднал документите. С разследването по случая е натоварена Столичната следствена служба, която и до момента води делото под N7195 от 30 октомври 1998 година.

Предисторията

След като властите в ЮАР отказаха екстрадицията на примата на Орион Веска Меджидиева, тя бе обвинена задочно и ще отговаря за използване на документ с невярно съдържание. Става въпрос за споменатото вече уверително писмо, издадено от БЗК - клон Оборище, под изходящ N390 от 26 март 1993 година. Според него ЕТ Веска Меджидиева е внесла в БЗК депозит в размер на 1.6 млн. стари лева. Подобно уверително писмо, но с изходящ N391, пак от 26 март 1993 г. за внесени 1.5 млн. стари лв. е било издадено и на ЕТ Пламен Младенов. Прокуратурата смята, че и двата документа са били с невярно съдържание. Младенов и Меджидиева съзнателно са се възползвали от тях при участието си в търга и така са спечелили имуществото на ТКЗС Лопушанска дружина. За тези си действия двамата ще трябва да носят отговорност по чл.316 от Наказателния кодекс (НК) във връзка с чл.311, ал.1 от него. В такива случаи законът предвижда до пет години затвор. Кой е доказал, че Веска Меджидиева е ползвала, и то съзнателно такъв документ?, попита нейният адвокат Коста Богацевски и обясни за в.БАНКЕРЪ, че за неговата подзащитна и лично за него било много по-важно документите да не са изчезнали. Той смята, че друг, а не Веска имал интерес от това. Тук му е мястото да отбележим, че бившият шеф на БЗК - клон Оборище, е бил и продължава да бъде обвиняем и по друго дело, от чиито папки също изчезват документи, и то пак от съда. Те отново отразяват финансови операции на Веска Меджидиева в същия банков клон.


Обвиняем по делото, наред с орионската банкерка Меджидиева и Пламен Младенов е и въпросният бивш шеф на БЗК - клон Оборище, Любомир Цонев, който в качеството си на длъжностно лице е издал документите. Той също отговаря по чл.311, ал.1 от НК.

Експертизата

правена на вече изчезналите документи по делото, все още е налице. И тя е категорична, че подписът на банкера Любомир Цонев върху уверителните писма е оригинален. На въпроса на съда оригинални ли са документите, експертът отговори, че щом не е определил в заключението си, че това са копия, значи става дума за оригинали. Изявлението веднага бе контрирано от адвоката на Любомир Цонев с въпроса: Откъде сте сигурен, че наистина това са били оригиналите? Един наистина логичен въпрос, но зададен, след като документите вече удобно са изчезнали.


Експертът Добрин Несторов, изследвал подписа, поставен върху уведомителните писма, заяви, че те са били парафирани от шефа на БЗК - клон Оборище, Любомир Цонев. Тези два документа с номера 390 и 391 ми бяха представени в оригинал и нямам никакви съмнения в тази насока, казва в показанията си експертът и преди година според протоколите на съдебното заседание по делото от 22 март 1999 година. В заключението си Добрин Несторов е категоричен: Подписите са положени от лицето Цонев.


Самият Цонев обаче не се признава за виновен. Той не може да си спомни давал ли е такива уведомителни писма на Веска Меджидиева и Пламен Младенов и отрече да е подписвал каквито и да било документи с невярно съдържание. Странното е, че и до този момент БЗК не е представила пред съда дневника, в който се описва текущата документация. От него може да стане ясно дали клон Оборище е издавал на БЗК подобни уведомителни писма.


Едноличният търговец Младенов също отрича вината си. В събраните от следователите материали има и свидетелски показания, че на 26 март 1993 г. в сметките на Меджидиева изобщо нямало пари. Това се доказва и от извършената в банката ревизия на 26 март 1993 г., от която излиза, че наличните пари в БЗК - клон Оборище, не надхвърлят 1 млн. стари лева. Ако това е вярно, малко трудно са могли да съберат три и нещо, както твърдят чрез своите адвокати Меджидиева и Пламен Младенов. Според следователя по делото имало и други документи, все още оригинални, които доказват извършената измама.


Съдебните наблюдатели прогнозират, че при развръзката на този казус е съвсем възможно Веска и Пламен да бъдат оневинени, а пешкира да опере ексбанкерът Любомир Цонев. Тогава логичният въпрос ще бъде защо Иван Татарчев и Васил Гоцев вдигнаха толкова шум с исканията си за екстрадиция на Веска Меджидиева? И защо толкова перфектни и уважавани юристи допускат грешка в претенциите си, предявени към съдебните власти на ЮАР? В молбата, адресирана до тях, Татарчев пише: Молим да разрешите екстрадицията на г-жа Веска Меджидиева, която живее на адрес: 10 WYLANT STREET, WEIGEMOED, BELLVILLE, CAPE TOWN... На 31 март 1993 г. г-жа Меджидиева е представила в село Георги Дамяново, област Монтана, на публичните власти уверително писмо на БАНКАТА ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИ КРЕДИТ, с което се удостоверявал неверният факт, че е внесла (като условие за участие в публичен търг) депозит в размер на един милион и шестстотин хиляди лева (1 600 000).


Бившият правосъден министър Васил Гоцев пък е пояснил: Срещу госпожа Меджидиева има образувано следствено дело N199/1995 г. на Националната следствена служба, затова че се е ползвала съзнателно от неистински официален документ с цел да заблуди държавен орган - престъпление по член 116 във връзка с чл. 311,ал.1 от Наказателния кодекс.


И никъде в тези две искания не се посочва, така както изисква англосаксонското право, което действа в ЮАР, точно по какъв начин е извършила престъплението си Веска Меджидиева. Затова и ЮАР отказа да я върне у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във