Банкеръ Daily

Общество и политика

Вероятно следващата учебна година ще е изцяло присъствена

Преобладават нагласите за присъствено обучение на учениците. Това каза просветният министър Красимир Вълчев във велинградското село Биркова, където откри новата сграда на основното училище.  

От началото на годината 1500 са заявленията от родители децата им да се обучават вкъщи - много по-малко, отколкото са учениците в индивидуална форма на обучение. "Една част от тези деца сигурно ще се върнат, така че това е максимумът. Все пак желанията са променливи, нормално е да има страхове", посочи министърът. Според него в момента все още ситуацията не позволява, а и не е разумно, всички ученици да бъдат върнати в клас.

По думите на Вълчев и двете крайни мнения - че учениците не трябва да се връщат и че трябва всички да се върнат – са рискови. А вариантът с редуването е най-разумният. Всичко обаче зависи от ваксинацията и по-нататъшното развитие на пандемията.

Вълчев обяви, че има много голяма вероятност да има изцяло присъствено обучение през следващата учебна година. Засега не се налага преструктуриране на материала и удължаване на учебната година. "Нямаме изоставяне от тематичното разпределение. Имаме загуба на мотивация за учене при обучението в електронна среда. Дори спрямо предходни години много училища са по-напред в учебната програма", уточни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във