Банкеръ Daily

Проф. Ива Христова:

Вероятно Омикрон не е далеч от границите ни

Вероятно Омикрон не е далеч от нашите граници, но няма засега доказан случай в България, въпреки че се прави насочено изследване на 500 до 800 проби на седмица.

Това каза в интервю пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя обясни, че за този нов вариант на коронавируса се знае, че изведнъж тръгва с множество мутации, затова се предполага, че се е появил от продължително съществуване на вируса в лица с имунен дефицит. 

"Основното притеснение е, че е много по-заразен от Делта варианта и го измести, за разлика от други варианти, които нямаха потенциал да се разпространяват и останаха минимални бройки в света. Омикрон тръгва с висок потенциал за разпространение, но съвсем не знаем дали ще бъде тежка клиничната картина на протичане - напротив, към момента данните са за сравнително леки симптоми. Това са данните както от Европа, за внесените случаи, така и от ЮАР - за случаите, които има там", добави тя.

Проф. Христова беше категорична, че основната мярка, която страната ни трябва да предприеме, е затягане на граничния контрол. "Дори с намалена ефективност, ваксините ще действат", подчерта тя и добави, че със сигурност ще има следваща вълна на заболеваемост от COVID-19: "Излизаме от вълната на Делта варианта, но въпрос на съзнание и затягане на мерките е колко дълъг ще е промеждутъкът между двете вълни". 

Препоръката на проф. Христова е неваксинираните да не чакат нова ваксина, а да се имунизират, защото Делта вариантът е активен в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във