Банкеръ Daily

Общество и политика

"Вера Су" може да бъде спасен, но през април

Собственикът на кораба все още не е обявил "Вера Су" за потънало имущество. Това каза капитан Валентин Енчев от ИА "Морска администрация", той посочи, че в четвъртък сутрин се очаква уреждане на правния му статус. Той може да бъде обявен за тотално погубен и тогава ще започне търг за избор на компанията, която да го извади.

Има вероятност собственикът да предприеме действия по спасяването му, а такава операция не може да бъде извършена по-рано от април заради метеорологичната обстановка, уверили са от салвидж компанията. 

Няма изтичане на товар от “Вера Су” в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли на флората и фауната в района, заявиха на брифинг представители на "Морска администрация". До утре сутринта ще стане ясно дали собственикът се отказва от кораба. Това каза Валентин Енчев - директор на "Морската администрация" във Варна, и обясни:

"Поради получената информация от днес следобед, че се водят преговори между адвокатите на застрахователите, корабособственика какъв да бъде статусът на кораба и дали да бъде обявен за тотално погубен, с което отиваме към друга процедура за изваждане на потънало имущество и провеждане на търг за компания за изваждане на кораба".

Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха за околната среда и водите. 

"Корабът се намира в суверенни води на Република България по силата на Конвенцията за изваждане на потънало имущество, което позволява също така и държавата да се намесва по-пряко в ситуацията, ако това потънало имущество представлява потенциална заплаха", каза Енчев.

Няколко са основните версии за наводняването на плавателния съд. Началникът на ИА "Морска администрация" Венцислав Иванов изключи това да е станало от дъното на кораба, тъй като той е с двойна обшивка. Според данните от огледите 80 процента от водата е нахлула през тежката врата към машинното отделение, която не е била добре затворена, но не може да се докаже дали това е било умишлено. 

Машинното отделение се е пълнило с дни. Второ предположение е, че е имало пукнатина на преградата между него и баластните танкове.

За да се провери дали водата е нахлувала само през не добре затворената врата, ще бъде извършен експеримент, като бъде изпомпено количеството от коридорите.

Освен това, за да се спазят изискванията на екологичното министерство, капитан Венцислав Иванов обясни, че се обмисля възможност товарът да се изхвърли извън териториалните води на България, но първо към МОСВ ще бъде отправено повторно запитване.

Представителите на компанията от Нидерландия, която е преговаряла с турския собственик на "Вера СУ" за неговото изтегляне, са напуснали България и са заявили, че преди април няма да имат благоприятно време за операцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във