Банкеръ Daily

Общество и политика

"Вера Су" е потънал, въпросът е как да се извади товарът

Снимките, направени от двамата водолази, които вчера се качиха на кораба "Вера Су", ще бъдат анализирани днес, съобщава БНТ.

Очаква се и да продължи огледът на заседналия край Камен бряг кораб. Машинното отделение и корпусът на плавателния съд са наводнени, което усложнява операцията по разтоварването на азотния тор.

Вече не се говори за спасителна операция, а за изваждане на потънал товар, защото корабът "Вера Су" се води официално потънал, тъй като е застанал стабилно на плитчината край Камен бряг.

Корабът е наводнен и е много трудно да се достигне до товара му, който трябва да бъде изваден. Обмислят се няколко варианта, единият от които е да се използват люковите закрития. За да се случи това обаче, е необходимо допълнително разрешение от Министерството на околната среда и водите.

Според експерти най-оптимистичната дата, на която може да започне изваждането на азотния тор, е 1 ноември. По думите на директора на "Морска администрация" всички експерти, които вече ще се качват на кораба, ще го правят от тези стръмни скали на Камен бряг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във