Банкеръ Daily

Общество и политика

Вени Марковски сред 25-е експерти на ЕС в битка с дезинформацията

Вени Марковски.

Вени Марковски - интернет пионерът и председател на "Интернет общество - България" е един от 25-е експерти, излъчени от 17 държави членки на ЕС, които ще насърчават цифровата грамотност и ще се борят срещу дезинформацията чрез образование и обучение.

Новосформиралата се експертна група, чийто състав стана ясен днес (12 октомври), има за цел да разработи конкретни насоки за учителите и преподавателите в борбата им с дезинформацията и в подкрепа развитието на цифровата грамотност на учениците и студентите.

Създаването на групата е в изпълнение на мерките, заложени във водещата инициатива на българския еврокомисар Мария Габриел, наречена "План за действие в областта на цифровото образование". По повод първото заседание на експертната група Мария Габриел подчерта, че цифровата грамотност е ключова в борбата с дезинформацията и че образованието и критичното мислене ще дадат на младите хора повече възможности за информиран избор.

Групата ще проведе четири заседания. Насоките, които ще бъдат представени през септември 2022 г., ще надградят постигнатото от други инициативи на Мария Габриел, по-специално резултатите от работната група на високо равнище за борба с фалшивите новини от 2018 г., Плана за действие за борба с дезинформацията и Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията.

Като за начало 25-е експерти, които са с богат опит в областта на образованието, социалните медии, технологиите и журналистиката, ще имат важната задача да определят обхвата на проблема и да направят преглед на най-добрите практики.

Според данни от неотдавнашно проучване на Евробарометър, цитирано от Мария Габриел, 37% от анкетираните европейци ежедневно срещат новини, за които смятат, че представят погрешно действителността или дори са неверни. Ето защо Мария Габриел е убедена, че цифровата грамотност трябва да се разшири извън придобиването на умения за работа с компютри, таблети и други „умни“ устройства, и да обхване критичното мислене, идентифицирането на надеждна онлайн информация и работата с данни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във