Банкеръ Daily

Общество и политика

Венецианската комисия да помогне за съдебната карта на България

Янаки Стоилов

Новата съдебна карта на България да бъде изготвена в сътрудничество с Венецианската комисия, това е предложил еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс на правосъдния министър Янаки Стоилов при видеоконферентния разговор между двамата. Рейндерс приветствал позицията на Стоилов, че окончателното приемане на новата съдебна карта трябва да се случи след конституирането на новото Народно събрание. Министърът на правосъдието отбелязал, че темата е от голямо обществено значение, защото сегашният модел на реформа предвижда закриването на над 50 районни съдилища в страната.

Еврокомисарят приветствал и включването на темата за електронното правосъдие в Националния план за възстановяване и устойчивост, който настоящият кабинет довършва, както и настоял за по-голяма свързаност на българските регистри с европейските. Комисар Рейндерс откроил нуждата от ускоряване на обмена на информация между българските системи за съдимост и Европейската информационна система на регистрите за съдимост.

Правосъдният министър повдигна въпроса за необходимостта от публичен анализ на специализираното правосъдие у нас. Стоилов информирал еврокомисаря, че е поискал данни за работата на тези институции и част от тях вече са ги предоставили и те ще бъдат анализирани в правосъдното ведомство.

Двамата обсъдили и резултатите от преминалото посещение на главния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши. Министърът потвърдил, че след визитата й в София Висшият съдебен съвет е открил процедурата по избор на 6 делегирани прокурори.

Еврокомисарят подкрепи идеята за започване на широка дискусия за общоевропейски механизъм за борба с корупцията във връзка с чужди юридически актове за лица, свързани с пране на пари, организирана престъпност и корупция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във