Банкеръ Daily

Общество и политика

"Великото народно въстание II" преминава спокойно

Второто издание на протестната акция "Велико народно въстание II" засега преминава спокойно. Демонстрацията продължава близо 12 часа. Започват да се събират хора и за традиционния вечерен протест. Те заемат място около фонтана пред президентството и на стълбите пред БНБ. 

Движението на автомобили в района на Министерския съвет и президентството остава блокирано. Полицейското присъствие в района е засилено. Полицаите са оградили сградата на Народното събрание, а пътят към входа откъм страната на БНБ се охранява от жандармерия.

Има изградени контролно-пропускателни пунктове, полицията вече е иззела запалителни вещества, пиротехнически средства, както играчки - пушка и меч. От полицията обясниха, че вчера са забранили оръжия-играчки заради сигнали, че може да са пълни с опасна течност.

Демонстрантите разпънаха пред сградата на Министерския съвет огромен трибагреник, пяха българския химн и издигнаха лозунг към полицаите: "Ти си един от нас".

Протестиращите опънаха лента между себе си и полицията, която маркира буферна зона от 4-5 метра. Организаторите на протеста обявиха, че са пристигнали протестиращи от Варна, Русе, Дупница, Троян и други градове.

"Очакваме оставката на Борисов и ще останем тук, докато постигнем целта си", каза пред БНР адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио". Той посочи, че протестиращите не намират смисъл да говорят с полицията и сами ще вземат мерки за неутрализиране на евентуални провокатори.

От сутринта полицаите се подготвят да предотвратят евентуални сблъсъци, каквито имаше на 2 септември. Според официалната информация на СДВР има шестима души, които са отведени в районни управления, но вече са освободени.

У шестимата задържани са открити опасни и забранени предмети, твърдят от СДВР. Единият е арестуван с два водни пистолета. Според полицията е носел и лютив спрей.

В храстите, под дърветата и около шахтите в градинката около Народния театър били намерени ножове, железни тръби, колове и камъни. В градинката, съвсем близо до БНБ, били скрити бутилки със съмнително вещество, прашки и ножове. Експертизите сочат, че съдържанието на бутилките е запалителна течност, прозрачна на цвят и смесена с червена боя.

Тепърва ще се разследва кой, кога и как е скрил предметите и дали е трябвало те да влязат в употреба по време на протестите.

Протестиращи заявиха във Фейсбук, че настояват за отговори на редица въпроси:

1. Един милиард лева за ВиК холдинг и твърдение за водна криза в страната. Има ли наистина водна криза? Каква е стратегията и защо се създава още една структура в лицето на холдинга? С какво това ще помогне? Необходимо ли е да харчат още пари за администрация, управление и издръжка на това дружество?

2. Милиарди пари за здравеопазване, но само някои директорите станаха милионери от космически заплати, а хората - много по-болни.

3. Мишо Бирата – това е истинското лице на корупцията. Министър председателят закриля незаконно производство на бира.

4. Тефтерчето на Филип Златанов – записките как държавните институции са използвани за рекет и натиск над всякакви неудобни хора по заповед на Бойко Борисов.

5. Хотелът на Алепу, хотел ли е или подпорна стена? Ние всички знаем, че е хотел, само Бойко Борисов и шайката му казват, че това е подпорна стена. Докога ще ни правят на маймуни? Ние маймуни ли сме, вие маймуни ли сте? Дори маймуните, знаят, че Бойко е лъжец и крадец!

6. Защо има почивни станции на МВР, БДЖ, РВД и какво ли още не? Кой плаща за тези привилегии? Ние. И защо? За да си отглеждат послушници, но да платим ние. Ами нека да платят за това с парите от чекмеджето, със партийната субсидия. Ние искаме тези несправедливи привилегии да се преустановят и то веднага.

7. Финансовият министър и председателят на бюджетната комисия в парламента пишат закони, с които ощетяват бюджета с милиони (по публични твърдения на Гешев със 700 милиона лева) и всичко е точно. Ние губим милиони, но те заедно с Бойко си разделят 70 милиона, за да има какво да сложат в чекмеджето.

8. Имаме най-скъпата ограда с турската граница. Валери(Далавери) има ли какво да каже?

9. Два милиарда лева са изхарчени за електронно правителство, а Бойко още няма кирилица. Томислав Дончев е виновникът, но той няма никаква представа има или няма електронно правителство. Той дори наскоро разбра за опашките в КАТ. Що за безхаберие и некадърност е това?

10. Никой в това правителство не знае колко пари за изхарчени за 10 години и какво точно е построено или направено с тях. Това е геният на управлението.

11. Плажът на Евсиноград. Държавата в лицето на правителството нарушава конституцията. Ние нямаме никакъв достъп до плажа, а това е конституционно право. И защо ние трябва да спазваме конституцията, когато собствената ни държава не я спазва. Това ли е правовата държава, това ли е правото на Бойко, това ли е законът?Евсиноград се управлява директно от Министерския съвет. На фактурите издател е Министерският съвет. И Министерският съвет не спазва конституцията. Що за управление е това и по кои закони? Закона на мафията, на силата, на гьонсурата? 

Facebook logo
Бъдете с нас и във