Банкеръ Daily

Общество и политика

Великото народно събрание е необходимо, смята университетски преподавател

Първото велико народно събрание на Княжество България, което заседава в бившия турски конак в Търново от 17 април до 26 юни 1879 г.

Голяма част от текстовете в предложения нов проект за конституция на практика са препис на сега действащата, като има известни систематични промени. Това каза пред БНР гл. ас. Христо Орманджиев, преподавател по конституционно право във Великотърновския университет. „По конституцията като своеобразен обществен договор трябва да има изключително съгласие, така че предложеният проект би трябвало да отразява съответна философия”, допълни той.

„На пръв поглед философията е, че след основните начала се извежда главата за Народно събрание, което поставя акцент може би върху парламентарната република, но от друга страна изключително съществена част е статусът на гражданите, правата и задълженията, а те са изведени на девето място, като девета глава", отбеляза преподавателят.

По думите му в историята на българския конституционализъм невинаги е имало преамбюл, но наличието му е белег на демократичност. „Би било добре да има преамбюл на конституцията“, посочи той в коментара си за липсващия преамбюл в настоящите предложения на управляващите.

Опасно ли е премахването на Великото народно събрание? Реанимирането на ВНС с настоящата Конституция има своите основания, изтъкна Орманджиев, за когото съществуването на ВНС е достижение и то е необходимо, „най-малкото като едно политическо представителство, което е много по-сериозно".

„Не бива да се пренебрегва ролята на президента като балансьор”, поясни Христо Орманджиев по повод премахването на някои правомощия на държавния глава в новия проект за конституция, предложен от ГЕРБ.

Той посочи, че съдиите, прокурорите и следователите не трябва да остават встрани от законодателния процес, но много трябва да се внимава да не стане твърде широка законодателната инициатива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във