Банкеръ Daily

Общество и политика

Великобритания подкрепя усилията на България да защитава националните си интереси

Посолството на Великобритания у нас излезе с позиция на страницата си във Фейсбук по шпионската афера. .

"Следим с интерес изявленията на българските власти тази седмица, свързани с предполагаемия случай на шпионаж. Обединеното кралство подкрепя усилията на България като близък европейски партньор и съюзник в НАТО да защитава националните си интереси срещу подобни заплахи", се казва в позицията.

На 10 септември бе обявено първо обвинение по шпионския скандал с лидери на движение „Русофили”. Според прокуратурата председателят му Николай Малинов е отговорен за изтичане на класифицирана информация към руски организации. Наложена бе и забрана за влизане в страната на бившия генерал от руското разузнаване Леонид Решетников. Тя е в сила за следващите 10 години.

Разследването за шпионаж започна, след като в хода на проверка за престъпление против финансовата и данъчната система, е открита и действаща схема за пране на пари. Разследващите установили, че срещу заплащане Малинов приел да изпълнява различни задачи, възложени му от бившия генерал от КГБ Решетников и руския олигарх Константин Малофеев. Открили и докладна записка на руски език за необходимата геополитическа преориентация на България.

Днес бе наложена забрана за влизане в страната и на Малофеев. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във