Банкеръ Daily

Общество и политика

Велико народно въстание III в Деня на Независимостта

Третият протест, обявен като „Велико народно въстание“, е насрочен за днес, за да съвпадне с отбелязването на 112-годишнината от обявяването на Независимостта. Това ще бъде и 76-ият пореден ден от антиправителствените прояви, организирани, включително от т.нар. Отровно трио.

Демонстранти започнаха да се събират в 17.00 часа в "триъгълника на властта". Обстановката е спокойна.

Полицията претърси градинките, попадащи в района на традиционните антиправителствени протестни шествия. Източници от МВР съобщиха пред репортер на БНР, че не е открито нищо притеснително.

Протестиращите отново настояха полицията да не допуска провокации и да не проявява насилие, както се случи на 2-ри септември, когато бе първото "Велико народно въстание".

Исканията остават непроменени – оставките на премиера и на главния прокурор, както и честни предсрочни избори.

„Отровното трио” отново призова за масово участие в днешната акция, „защото на всички им е писнало от Борисов, от кражбите, от лъжите, от липсата на върховенство на закона“ по думите на адвокат Николай Хаджигенов.

„Крайно време е управляващите да разберат, че потъват все по-дълбоко. Просто ще изчезнат един ден, ако продължат да бъдат на власт. Но от другата страна стои личният им страх. Всеки ден е нищета за тях, за нас - също... Пламна Европа, знаят кой корумпираният, атаката от Европа е наистина зловеща, включително и от гласовете от Европейския парламент“, каза по-рано през деня пред БНР проф. Велислав Минеков.

По-рано днес протестиращи залепиха на сградата на американското посолство в София плакати с призиви за оставка на главния прокурор Иван Гешев. 

Протестът „Велико народно въстание“ ще се разшири в САЩ, в Австралия, в страни от Европа, също и в Сингапур, каза още проф. Минеков.

Днешният ден на протести срещу правителството и главния прокурор започна с блокада на "Дунав мост" край Русе. За пътуващите в посока Силистра има обходен маршрут.

Осем автомобила на протестиращи за пореден път блокираха кръговото кръстовище на "Дунав мост" и така затрудняват движението в района на границата. Екипи на Гранична полиция и Областната дирекция на МВР пренасочват трафика на леки автомобили, които се движат по маршрута Силистра-Русе през Мартен, Индустриалния парк, село Николово, към бул. „България“ и кръговото на КАТ.

От Гранична полиция предупредиха, че влизането от румънска страна ще бъде възможно само за леки автомобили. Шофьорите на камиони ще се наложи да изчакат вдигането на блокадата. Защо  точно тази точка на протест са избрали, обяснява организаторката Зорница Ранева.

„Опитаме се някой да ни чуе, да ни види, защото ни омръзна, каквото и да правим никой да не се съобразява с нас и вчера да ни обясняват, че някакви 50 лв. на пенсионерите били голямата работа и те забогатели. Да, но са за три месеца, а после – после пак глад и мизерия“, отбеляза тя пред БНР.

От 17.30 ч ще има блокада и на кръговото кръстовище при град Бяла, което е на международния път от София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във