Банкеръ Daily

Общество и политика

Великденският бонус за пенсионерите - от 15 април

От 15 април Националният осигурителен институт ще изплаща допълнителните великденски добавки от 70 лева за всички пенсионери. Редовното плащане на пенсиите е между 7-и и 20-и април. Отново всички възрастни ще получат и COVID добавката от 60 лева.

Продължава и изплащането на компенсацията за над 1 милион възрастни, които през януари получиха по-ниска пенсия, спрямо декември миналата година.

През този месец влизат в сила и новите, по-високи размери на социалните пенсии за инвалидност, според степента на увреждане. 

Всеки пенсионер ще получи допълнителна сума в размер на 70 лева през април 2022 за Великден, съобщи правителствената пресслужба миналата седмица.

Еднократната добавка ще се изплаща независимо от размера на получаваната пенсия и ще достигне до над 2 милиона пенсионери.

В съобщението се посочва, че с правителственото постановление, което е прието неприсъствено, се одобрява допълнителен трансфер в размер на 142 888 760 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 година. И че то е в изпълнение на поетия от министър-председателя Кирил Петков ангажимент да бъде осигурена подкрепа за Великден на българските пенсионери.

На заседанието на правителството миналата седмица премиерът Кирил Петков възложи на финансовия и на социалния министър да изработят пакет великденска подкрепа за най-нуждаещите се.

„Да посрещнат по високите цени на храните заради войната в Украйна, защото е важно да подкрепим хората, когато имат нужда, да посрещнат великденските празници по нормален начин“, заяви премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във