Банкеръ Daily

Общество и политика

„Великден за всеки“ събра 320 000 лева

Близо 320 000 лева са събрани до момента във второто издание на националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, организирана за втора поредна година от омбудсмана Мая Манолова. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

16 000 пенсионери от цялата страна ще бъдат подпомогнати с ваучери на стойност по 20 лева за големия християнски празник. Най-късно в четвъртък възрастните хора могат да проверят дали са в списъците, изготвени от НОИ, които ще бъдат разлепени на централните пощенски клонове във всички общини. Талоните, с които ще може да се пазарува в 5 000 магазина са за тези пенсионери, които няма да получат правителствена надбавка от 40 лева, тъй като пенсията им надхвърля с малко минимума от 314 лева. Това обяви омбудсманът Мая Манолова във Враца, където присъства на празнична литургия в храм „Свети Николай“, отслужена за Лазаровден от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

„И през тази седмица продължава набирането на парични дарения, така че следващият транш ще стигне до нашите майки и бащи, баби и дядовци за другия голям празник – Гергьовден“, обясни Манолова.

Тя разкри още, че „Великден за всеки“ се организира в две части – едната е набиране на парични средства, а другата на хранителни продукти от акцията „Купи и сподели“, реализирана от доброволците на инициативата в 24 магазини в цялата страна.

„Днес подкрепихме хората от Врачанската епархия с 350 хранителни пакета, които набрахме чрез акцията "Купи и сподели", част от кампанията „Великден за всеки", която реализираме с доброволци в 24 магазина в цялата страна. Разбира се, че тези пакети не са достатъчни, за да нахранят всички гладни, но е добро начало на една кампания, която може да бъде продължена от гражданите и на Враца. Това е знак на любов и съпричастност към ближния, което е най-важното за нас като християни. Нека пазарувайки за себе си, тези които имат възможност да купят продукти и за своя съсед, възрастен човек, който живее в немотия и чиято трапеза няма да бъде пълна за Великден“, призова Манолова.

Тя разясни, че тазгодишното издание на инициативата е надградена с друга - за отпадане на ДДС върху дарените храни, което вече е факт.

„Министрите през последните седмици си написаха, образно казано, домашното и сега е готов целият механизъм за стимулиране на производителите и търговците на храни да даряват, вместо да унищожават и в сряда ще направим първите дарения на храни, освободени от ДДС. Това означава, че ще има много повече дарени храни, които не само за празниците като Великден и Гергьовден , а всеки ден ще стигат до трапезите на гладните. Борбата срещу разхищението на храни и борбата срещу глада смятам да превърна в една от основните си каузи. Надявам се да я превърнат в своя кауза и хората на България, защото да се пилее от едни, а в същото време други да гладуват е лишено от всякакво нормално обяснение, подчерта омбудсманът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във