Банкеръ Daily

Общество и политика

Вежди Рашидов извая бюст на индустриалеца Лъчезар Цоцорков в Панагюрище

Вежди Рашидов извая бюст-портрет на  индустриалеца, меценат и общественик проф. Лъчезар Цоцорков. Днес председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите присъства на монтирането на бюста пред “Асарел Медет” в Панагюрище - дружеството, което проф. Цоцорков ръководеше успешно до смъртта си през 2017 година.

Вежди Рашидов сподели, че е работил върху портрета с особено вълнение, защото двамата с Лъчезар Цоцорков са били близки приятели. “Споменът ми за този забележителен човек е ярък и незабравим, той беше голям специалист в минната индустрия, истински милееше за родния си край, изгради един от най-хубавите музеи в Панагюрище, направи много за родното си място и за България”, каза Рашидов.

През 1991 г. Лъчезар Цоцорков става един от учредителите на Българската минно-геоложка камара, като е преизбиран за неин председател. След изтичането на втория му мандат, на 27 април 2017-та, той е избран за първия ѝ почетен председател. Има активно участие и принос за устойчивото развитие на минната индустрия и поставяне основите на съвременен модел на социален диалог с миньорските синдикати, допринесъл за запазване на социалния мир в трудни за страната години.

Става един от учредителите и първи председател на индустриалния клъстер „Средногорие мед“ – Пирдоп и на Сдружението на предприемачите – Панагюрище. Като изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ и председател на Българската минно-геоложка камара активно участва в работата на „Евромин“, Европейски делови конгрес, Глобалния договор на ООН в България и други бизнес асоциации и неправителствени организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във