Банкеръ Daily

Общество и политика

Вежди Рашидов инспектира реставрацията на българската църква в Одрин

Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов инспектира днес в Одрин ремонтните дейности по възстановяването на фасадата на българската православна църква „Св. Вмчк Георги”.

Рашидов е на кратко посещение в Одрин по покана на отец Александър Чакърък. В българската делегация, водена от министъра, са директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев.

През октомври правителството отпусна близо 100 000 лв. за реставрация на фасадата на българската черква „Св. Вмчк Георги”, както и за нова дренажна система на храма. Ремонтните работи трябва да приключат през м. март 2017 г.

На среща по-рано днес с ректора на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Ерхан Табакоглу министър Рашидов и водената от него делегация договориха задълбочаване на културното сътрудничество. Министър Рашидов и ректорът на НХА проф. Николай Драчев увериха българския свещеник отец Александър Чакърък, че храмът „Св. Вмчк Георги” ще бъде изографисан от абсолвенти от нашата Художествена академия. 

Храмът, както и другата българска църква в Одрин – „Св. Св. Константин и Елена”, получиха от българската делегация дарение - икона на Свети Георги, икона на Свети Тривелий Теоктист (хан Тервел), дискос, както и много книги за българската библиотека. Тя е обособена към църквата „Св. Вмчк Георги”, заедно с филиал към свиленградското читалище „Просвета – 1870” и основната грижа на двете културни институции е съхраняването на българските традиции и запазването на родовата памет. В храма „Св. Вмчк Георги” има и етнографска експозиция, която е направена и се поддържа от НИМ.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във