Банкеръ Daily

Общество и политика

Вегани се вдигат на протест срещу "кожодерската индустрия"

Вегани организират протест с настояване за забрана на кожодерската индустрия и срещу промяна на наредбата за условията за отглеждане на космат и пернат дивеч в животновъдни обекти. Събитието е на 31 август - четвъртък, от 11.30 часа пред Министерството на земеделието. 

"Излизаме на поредния протест за преустановяване дейността на всички ферми за отглеждане на животни заради кожата им в България. Защо сега? Защото в момента тече законният период за предложения и становища от заинтересованите НПО по отношение на предложени промени в Наредба №2 за отглеждане на космат и пернат дивеч в животновъдни обекти", обясниха организаторите от Българския вегански съюз.

Според активистите законотворчеството в България обслужва по-скоро бизнес интереси, отколкото граждански такива. Те смятат още, че не се прилагат никакви санкции при генерални нарушения на наредби, а законите се променят "по поръчка" на производители, целейки узаконяване на бизнеса им.

"Защо изобщо е нужно да се отглеждат животни за кожи в България при положение, че това ни превръща в страна от "третия свят", предвид това, че в цяла Европа подобна дейност се забранява. Започваш да се питаш – държавата инструмент за репресия ли е или да пази законността?",  казват организаторите. 

Специално за събитието са подготвени огромни 34-инчови монитори с документални видеокадри от ферми, дерящи кожата на живи животни, активисти с речи, разкриващи тъмната страна на кожодерската индустрия, както и пърформанс, показващ реално дрането на норки. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във