Банкеръ Daily

Общество и политика

Вегани излизат на протест срещу чеверметата

Български вегански съюз готви акция пред Светия синод днес от 18 часа срещу убийството на животни за великденските празници.  

"Символично, много от нас утре ще бъдем с агнешки маски, имаме маски на всички животни, които православните християни използват за жертвоприношения и ще ги използваме!! Елате нека заедно кажем НЕ на убийствата на животни!!!", пишат в призива за протест от Българския вегански съюз.

Веганите обясниха, че протестират срещу църквата като институция заради мълчаливото ѝ безразличие към всички жертвоприношения на животни за Гергьовден, Великден, Никулден и ред други нейни празници.

"Протестираме срещу безразличието и апатията ѝ. Протестираме срещу провеждането на курбани от нейни вярващи. Протестираме срещу масовото избиване на бебета агънца, тонове риба, предколедните прасета и ред други животни! Църквата не само не заклеймява тези зверства, а кротко си мълчи, но и на всичкото отгоре се привикват нейни служители да участват в тези церемонии. Това е недопустимо и възмутително", заявяват от съюза в писмо разпратено до медиите и подписано от Никола Донев.

Сред исканията на веганите са:  Църквата незабавно да се обяви против курбаните включващи жертвоприношения на животни и да заклейми извършителите им! Това трябва да се случи преди да свършат великденските пости.

Веганите настояват за анатемосване на всички убийци на животни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във