Банкеръ Daily

Общество и политика

Веднага трябва да реформираме прокуратурата, настоя Христо Иванов

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов настоя веднага да се започне реформата на прокуратурата и обяви, че това е приоритет, за който ДБ няма да се съгласи да бъде отменен и оставен за по-късно.

Предвожданата от Иванов група в парламента ще е част от управляващото мнозинство, а бъдещият министър на правосъдието в правителството с мандат на "Продължаваме промяната" ще е Надежда Йорданова, която е и от квотата на "Демократична България". Освен това за Йорданова официално се знае, че е била началник на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правосъдието в 2014 – 2015 година.

Именно затова не е изненада, че сред първоначално обявените приоритети от Надежда Йорданова фигурираха измененията във Висшия съдебен съвет, ограничаване на правомощията на главния прокурор, закриването на специализираните съдилища и прокуратура, преструктурирането на КПКОНПИ. Йорданова допълни, че в управленската и законодателната програма за въпросните законодателни промени са предвидени ясни срокове от не повече от три месеца. 

Лидерът в оставка на "Да България" Христо Иванов на свой ред изтъкна и че реформата на службите е изключително важен приоритет за ДБ. 

"Разбираме, че по време на служебното правителство трябваше да се направят смени в условие на спешност. Назначаване на постоянни титуляри от служебно правителство според нас не беше добра идея. Трябва да се ребалансира сектора, за да има гарантиран парламентарен контрол върху него", поясни Иванов пред БНР.

Според него това управление ще е трудно и може да се окаже с преходен характер: "То ще бъде конструкция - изключение, което да е мост между епохата на Бойко Борисов и новата политическа конструкция. Основната характеристика на това управление е, че е първото след Бойко Борисов. Тепърва ще проличи какъв ще е новият политически пейзаж. Затова говоря за преходен характер. Той може да проличи след местните избори". 

Във връзка с избора на министри за новия кабинет Христо Иванов посочи, че мандатоносителят, за да постигне мнозинство, се е налагало да приема щети. 

"Ако съветниците в министерствата се държат като надзорници без полезна функция, един политически кабинет има начини да ги изолира. Нашата стратегия ще бъде това да са полезни хора, полезни като координатори между екипа и нас, с оглед на формиране на общо съгласие по политики. Министърът Х не може сам да си прокара дневния ред през парламента, ако няма подкрепа на цялото мнозинство", обясни още Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във