Банкеръ Daily

Общество и политика

Вече са осигурени спасителни дози за над 16 000 души с коронавирус

Вчера и онзи ден са постъпили в България 15 000 дози лекарства хлорохин фосфат и  още 7500 еднократни дози хидроксихлорохин фосфат, като последните ще стигнат за лечението на 1000 пациента. Така над 16 000 души ще имат пълни дози за лечение, обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в Министерския съвет.

Водят се разговори и с проф. Тони Веков от „Чайкафарма”, като се урежда суровина и за българско производство на лекарство за лечение на коронавирус.

Председателят на Националния оперативен щаб съобщи и че е запознат с метода на изследване на коронавируса с издишания от пациента въздух, който разработва проф. Йонко Мермерски в Съединените щати. 

Освен това вчера обяви, че вчера е била извършена сериозна акция с размяна на 32 тона храни, предоставени от две български фирми „Тръст” и „Градус”, на Обединените арабски емирства, които, от своя страна, са предоставили на България 15 тона медицински консумативи - предпазни средства, маски, ръкавици и облекла. Българската държава не е заплатила нищо за това, а транспортът е бил поет от фирмите.

По отношение на вчерашните християнски празници от щаба отчетоха, че в православните храмове не е имало струпване на хора – имало е по 5 до 10 човека на голямо разстояние, а в католическите храмове, е нямало абсолютно никакви хора, въпреки че католическият свят честваше Великден.

На въпрос за контрола на карантинираните в домашни условия, председателят на Националния оперативен щаб обясни, че те се проверяват минимум по 3-4 пъти внезапно на адреса, на който са посочили предварително, че ще прекарат карантината си.

Попитан дали личните лекари късно изпращат пациентите си със съмнение за коронавирус в болница, ген. Мутафчийски обясни, че приетата стратегия в момента е сравнително добра и отговаря на световните практики. Проблемът е, че доста от постъпилите заразени за лечение въобще нямат лични лекари, какъвто и е случаят на 38-годишният мъж, починал снощи. Той е един от тримата, починали през последното денонощие. Общо 676 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, като през последните 24 часа са доказани още 7 нови случая, 6 от които са настанени в болница.

Вчера в Банско и Добринище са тествани под 200 души, продължава и тестването на един от българските кораби, завърнали се от учение. Резултатите от тях предстои да бъдат обявени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във