Банкеръ Daily

Общество и политика

Вече почти 536 хил. души са заличени от избирателните списъци

От избирателните спусъци са заличени 534 души, които няма да имат право да гласуват, защото не отговарят на условието за уседналост през последните 6 месеца. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в ефира на БТВ. Тя поясни, че това е броят на изключените лица от публикуваните на 15 септември списъци.

"Отделно от това сме заличили 1 724 души, за които проверките ни показаха, че те са надписани, например - живеят в къща, в която са регистрирани много на брой лица", уточни Павлова. Министърът информира, че хората, които искат да проверят избирателната секция, в която трябва да гласуват, могат да го направят в интернет.

"Според Изборния кодекс всеки български гражданин трябва да може да гласува, затова ние публикуваме пълните списъци с гражданите, които имат право да упражнят вота си", заяви регионалният министър. Павлова обясни, че в други страни се прилага така наречената "активна регистрация", при която гласуването става с подаване на предварително заявление. По нейни думи това и е причината да няма "мъртви души".

От министерството на регионалното развитие съобщават, че българските граждани могат да направят проверка къде точно ще пуснат своята бюлетина на местния вот и на безплатния телефон 0800 14 726 или чрез SMS на номер 18 429. В съобщението текстът трябва да са десетте цифри на ЕГН-ето, а цената му е 25 стотинки без ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във