Банкеръ Daily

Представители на бизнеса:

Вече губим служители, десетки молби за напускане

Някои от бизнесите, засегнати от заповедта на здравния министър, които са зависими от зелените сертификати и COVID - тестовете бойкотират новите мерки и заплашват с протести. Те посочват, че вече губят своите служители. Десетки молби за напускане постъпвали към работодателите, а собствениците не знаят с какъв персонал ще отворят утре.

Според заповедта на здравния министър всички дейности на закрито от утре ще се извършват само със зелен сертификат и осигурен контрол на входа на съответните обекти. Това означава завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, PCR за последните 72 часа или антигенен тест в последните 48 часа.

Представителите на бизнесите, посочени в заповедта - фитнеси, школи, заведения, твърдят, че на практика това ги задължава да изискват документи и от своите служители, освен от посетителите.

"Това е абсолютна смърт за всички браншове, изброени в заповедта. Мога да ви кажа, имам обаждания от вълни от напускащи хора от различни браншове, упоменати в заповедта. Няма как да плащаш, за да ходиш на работа, защото те трябва през два дена да дават по 15 лева, за да се тестват. В момента тече организация в цялата страна на всички браншови организации, заети в тази заповед за протестни действия и бойкот и бунтове, ако искаме да работим, ако не - да затваряме. Всички да уволняваме хората", заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

Здравният министър Стойчо Кацаров заподозря политически мотив в поведението на Асоциацията на заведенията. "На господин Алибегов смятам, че протестът му е по-скоро политически, отколкото друг, защото мерките, които приложихме по отношение на ресторантите бяха предложени от самия него, писмено в Министерството на туризма и при мен".

А Ричард Алибегов отговори: "Идеята беше много хубава от туристическия бранш, само че тя беше опорочена, разбира се, от МЗ, тъй като не бяха приети най-важните неща, а именно - тест за антитела, защото имаме страшно много преболедували, които не са регистрирани, и също така всички бързи тестове да бъдат безплатни, както е в цяла Европа беше".

От Българската асоциация на ритейл центровете в становище до медиите написаха, че търговските центрове ще спазят наложените мерки, но молят за допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на зелени сертификати преди влизане в сила на заповедта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във