Банкеръ Daily

Общество и политика

Вече функционира системата за издаване на електронно направление за PCR тест

От днес вече функционира системата за издаване на електронно направление за PCR тест. Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева и представител на „Информационно обслужване“ направиха демонстрация на системата в 17 ДКЦ в София.

"Мисля, че след 20 години отлагане и изчакване можем да се похвалим с тази малка стъпка в електронното здравеопазване, а именно въвеждането на електронно направление за PCR тест", заяви зам.-министърът.

Жени Начева отбеляза, че COVID пандемията е ускорила въвеждането на електронното направление и изрази своята благодарност към личните лекари и към Българския лекарски съюз, които са оказали подкрепа в целия процес на работа. 

Тя съобщи, че от 11 часа днес до момента са издадени над 200 такива направления, над 100 лекари са се възползвали от тази възможност. "Има много малко области, за които още нямаме информация, че са издадени такива направления, колегите все още се включват", уточни Начева.

По думите й, пациентите не трябва да доплащат по никакъв начин за PCR тест след издадено електронно направление.

"Не очаквам от първия момент всичко да заработи. Самите общопрактикуващи лекари трябва да лекуват и своите пациенти. Затова остава и възможността за хартиено направление", обясни зам.-ресорният министър. И допълни: "Те ще отпаднат, когато всички общопрактикуващи лекари пожелаят да издават само електронни направления. Това е нещо, което тепърва ще обсъждаме с БЛС."

Електронните направления ще се издават само когато пациентът има два от общо 11 симптома на COVID-19. Ако няма симптоми, пациентът няма да има право на безплатен тест.

"Апелирам към пациентите да не лъжат лекарите за симптомите си, за да получат безплатен PCR тест. Това ще натовари допълнително и финансово цялата система. Нека не извиваме ръцете й", заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във