Банкеръ Daily

Общество и политика

Вебер хвали Борисов, за Каракачанов той е страхлив

Председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер обяви, че "Борисов демонстрира впечатляващо лидерство" по повод решението на ГЕРБ да подкрепи френското предложение за Скопие.

"Премиерът Петков трябва незабавно да предложи гласуването. Това е историческа възможност", написа Манфред Вебер в Туитър.

Бившият вицепремиер в правитеството на ГЕРБ Красимир Каракачанов и лидер на ВМРО от своя страна написа във "Фейсбук":

"От дни търся Борисов, за да се опитам да дам разумната гледна точка и този път. Но той се скри. Страхливи хора управляват страната ни. И страхливи хора се канят да ги сменят. Но българите виждат и трябва да помнят".

"Призивът на ГЕРБ в подкрепа на френското предложение за българското вето върху Северна Македония е ясен сигнал, който може да постави на една линия управляващи и опозиция" - това каза източник от ЕС на въпрос дали на утрешната среща ЕС-Западни Балкани и по-късно на европейските лидери в Брюксел може да се очаква решение на проблема. Източникът определи пред БНР това като "положителна тенденция". Същевременно той каза, че се очаква решение на българския парламент. В случай, че има такова, то тогава трябва да се свика заседание на постоянните представители на ЕС, след което и Съвет на Общността, но може да се процедира гъвкаво, в т.ч. и на писмена процедура. 

Дипломатът каза още, че двустранните въпроси в ЕС са част от него, откакто съществува и често се оказват по-важен фактор от извършените от страната-кандидат реформи.

"Това е реалността и тя е част от правилата", заключи той и допълни, че френското предложение е единственото на масата, по което може да се намери решение. "Българите не са доволни, северномакедонците не са доволни, но трябва да си поставим въпроса дали то може да се реализира", подчерта дипломатът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във