Банкеръ Daily

Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“:

Вдигнахме пенсиите - Борисов да не се притеснява да се пенсионира

Подобни политици, които рисуват някакви неща по дъската, а в същото време 12 години не са си свършили работата, трябва да бъдат пенсионирани. Така Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ отговори  в студиото на bTV на обвиненията на Делян Добрев от ГЕРБ, че кабинетът „Петков“ е купил газ от швейцарски посредник – собственост на „Газпром“.

Сабрутев бе категоричен, че такива политици, които са лъгали постоянно по телевизията, че са осигурили диверсификацията на България – т.е. много на брой доставчици с относително равен дял на доставките, а в същото време 90% от газа ни е бил от "Газпром", не трябва да са повече в политиката.

„Не мога да разбера защо хора като Бойко Борисов се притесняват да се пенсионират? Ние вдигнахме пенсиите!“ – коментира Сабрутев. След това сравни Борисов с ветропоказател и обясни какво има предвид:

"Вие си спомняте в първите дни от газовата криза какво каза Борисов – плащайте в рубли. Но като гледаме случващото се в Германия, дали това е работещ модел? Дори и ако се приемат условията за плащане в рубли, това не е гаранция, че доставките няма да бъдат спрени. В Германия започнаха да плащат в рубли и отново им спряха газа. Какво да направим? Да наведем главата, както Борисов правеше? Да отидем с едно кученце да се поклоним в Москва, за да можем да имаме газ за още няколко седмици?"

След това Сабрутев обърна внимание, че от „Газпром“ са спирали газа през 2009-та и през 2012 година, заради което и сега служебният кабинет не може да бъде сигурен, че от руската компания няма пак да направят същото по средата на зимата.

Представителят на "Продължаваме промяната" припомни те какво са направили по време на мандата си - договорили всички количества природен газ, които са необходими за българската икономика. Намерили много на брой доставчици, включително и седем танкера от Съединените щати.

"После от служебния кабинет чухме различни послания. Първо, че тези танкери не са ни необходими, второ - че няма къде да ги разтоварим, трето – че са ни много скъпи. Въпросът е дали бяха направени необходимите усилия, за да се намерят слотове за доставките. Истината е, че когато ние предавахме управлението, слотове имаше" - подчерта Сабрутев.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във