Банкеръ Weekly

Общество и политика

Вдигнаха с 98 лв. магистратските заплати

Висшият съдебен съвет увеличи на 31 май  заплатите на всички магистрати с по 98 лева, а тези на съдебните служители - с 2,5 процента. Увеличението бе гласувано единодушно от всички присъстващи членове на ВСС и без никакви дебати, като актуализацията ще бъде със задна дата - от 1 април.

Според Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение за най-ниската магистратска длъжност (младши съдия, прокурор или следовател) трябва да е равно на средномесечната заплата в бюджетната сфера, умножена по две. Колко е средната заплата на държавните чиновници за всяко тримесечие от годината обявява Националният статистически институт. А надниците за работещите в съдебната власт  се актуализират съобразно повишението в държавната администрация.

За първото тримесечие на 2018-а НСИ вече обяви заплата от 1022 лв. средно на чиновник в изпълнителната власт. Което значи, че и заплатите на младшите магистрати трябва да бъдат повишени с 98 лв. - за да се спази правилото в закона. А със същата сума се увеличават и заплатите на всички останали съдии, прокурори и следователи, които стоят по-високо в съдебната йерархия от младшите си колеги и съответно получават по-високи възнаграждения от тях.

Предложението възнагражденията на магистратите да растат с еднаква, равна сума - вместо с еднакъв процент, се приема за първи път. Досега ВСС винаги актуализираше заплатите с проценти. Така беше и при предишното увеличение през септември миналата година, когато възнагражденията в съдебната власт скочиха със 7 на сто. Така обаче "ножицата" между най-ниските възнаграждения на младшите магистрати и на стоящите по-високо в йерархията им колеги  се отвори твърде драстично. Което бе определено от съдебните кадровици като неприемливо. 

Занапред младши съдия, прокурор или следовател ще получава 2044 лв., районен - 2216 лв, окръжен - 2808 лв., апелативен - 3398 лв, а във върховните инстанции заплатите ще стигат 4023 лева. С едно уточнение: в столицата магистратите получават повече пари заради свръхнатоварването, при което работят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във