Банкеръ Daily

Общество и политика

Вдигнаха два испански изтребителя заради заплаха от изток

Още в първия ден на съвместната им мисия с българските МиГ-ове по еърполисинг, два испански юрофайтъра бяха вдигнати във въздуха, заради регистрирана активност от изток. 

Самолетите са излетели по нареждане от центъра за управление в Торехон, Испания, заради регистрирана активност в източната част на охранявания периметър, след което са се върнали обратно. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, който присъства на церемонията в Авиобаза "Граф Игнатиево" по сертификацията на испанските изтребители "Юрофайтър".

"Неколкократно сме заявявали, че е недостатъчне нальота на пилотите ни и носенето на съвместни дежурства с партньорите ни е от изключително значение за нас", подчерта началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

"Трагичният инцидент миналата година с подполковник Валентин Терзиев не искам да се допуска и затова правим всичко възможно да имаме опции нашият ресурс да го използваме за подготовка на пилотите, а когато има възможност за носене на съвместно дежурство, да го носим съвместно", допълни той.

4-те юрофайтъра бяха сертифицирани за съвместния "Еърполисинг", който ще изпълняват с българските дежурни изтребители МиГ- 29 до 31 март.

Командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев подчерта, че до края на март ще дежурят една двойка испански изстребители и една - български, като в зависимост от решението на центъра в Торехон ще излита едната или другата. Сутринта са били активирани испанските им колеги.

"За тях е при много лошо време, после се прибраха. Това за нас е нещо обичайно, да излитаме по различни цели, които не нарушават българското въздушно пространство, но се доближават до него примерно. Днес е ден за сертификация. Вероятно това беше и възможност да бъдат проверени как ще действат", обясни той.

"Отговорността ни е да поддържаме способностите си, докато придобием нови", подчерта командирът на Българските военно-въздушни сили генерал-майор Димитър Петров по повод очертаващото се забавяне на доставката на изтребителите Ф-16 за страната ни.

"До пристигането на Ф-16 твърдо МиГ-29 са в ресурс, така че няма да имаме необходимост да бъдат удължавани самолетите с допълнителни договори и така нататък. Това, което трябва да се прави, е да се осигуряват необходимите резервни части и ресурси, за да може да им се поддържа летателната годност", каза той.

При изпълнение на съвместните задачи по еърполисинг българските дежурни машини ще се използват приоритетно.

На церемонията  днес присъстваха  началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на българските ВВС генерал-майор Димитър Петров, извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Алехандро Поланко Мата, командирът на испанското Съвместно командване по операциите генерал-лейтенант Франциско Брако Карбо и заместник-командирът на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон бригаден генерал Атанасиос Сектос, който връчи сертификата на испанските военнослужещи. 

Съвместната мисия е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във