Банкеръ Daily

Общество и политика

Вдигат заплатите на персонала в областните болници

Заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени от 1 юли. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който е на посещение във Варна. 

През седмицата Ананиев се срещна с представители на девет болници. Сред срещите той стигнал до заключението, че е налице различен механизъм за формиране на работните възнаграждения – в едни болници увеличението ще се използва за повишаване на основните заплати. В други предпочитат  увеличението на основните работни заплати да расте с по-бавни темпове, а по-голямата част от получените пари да се дадат под формата на допълнително материално стимулиране. 

Увеличението, което се предвижда в повечето от тези 9 областни болници, ще е между 150 и 250 лева. То трябва да е факт от 1 юли, като ръководството, персоналът и синдикатите ще преценят под каква форма да бъде получено. Според министъра картината в различните болници е различна и не може да се говори в абсолютни числа, тъй като и самите лечебни заведения обслужват различен брой пациенти, имат различни нива на компетентност и структури, съответно и разполагат с различен обем приходи. 

За пореден път Ананиев отбеляза, че увеличение от две работни заплати е невъзможно, тъй като възнагражденията са в пряка зависимост от извършената дейност.  „Важно е да подчертаем, че средните брутни работни заплати в тези 9 болници са между 1200 и 1400 лв. за професионалистите по здравни грижи, а на лекарите са значително по-високи“, уточни той.

Министърът посочи и трите основни моменти в изготвената от екипа му Методика за определяне на заплатите, а именно: разходите за персонал трябва да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи, които получава конкретното лечебно заведение. Второ – допълнителните плащания за постигнати резултати не могат да надхвърлят 50% от общите разходи за персонал, с изключение на допълнително разпределение на приходите, които идват от клинични проучвания и от приходите от извършени услуги, утвърдени по Ценоразпис на лечебното заведение. Трето – максималният индивидуален размер на допълнителното материално стимулиране за немедицинския персонал не може да надхвърля 80% от основната заплата, а за медицинския персонал не може да надхвърля три пъти размера на основната работна заплата.

Важен акцент в Методиката е и съотношението при определянето на работните заплати между санитар, професионалист по здравни грижи и лекар. Предложението на здравното министерство е то да бъде 1 към 1,7 към 2,2. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във