Банкеръ Daily

Общество и политика

Вдигат заплатите на образователните инспектори с 15 %

Кабинетът одобри промени в разходите по области по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 г, чрез които от 1 август ще бъдат увеличени парите за персонал на регионалните управления по образованието с 878 900 лв.

Заплатите на служителите в 28-те регионални образователни инспектората ще бъде повишени с 15%. По този начин 612 души ще вземат по-високи месечни възнаграждения.

С решението се цели привличането и оставането на служители, които имат пряко отношение към организацията и контрола на учебния процес в условията на епидемичната криза, както и повишаване на мотивацията им.

След въвеждането на извънредната обстановка в страната служителите от РУО организират, координират и подпомагат обучението на учениците от разстояние в електронна среда, както и контролират дейността на училищата и на детските градини. Друга тяхна задача е да си сътрудничат, с местните власти при контрола на спазването на противоепидемичните мерки след отварянето на детските градини през май 2020 г. и тяхното безопасно функциониране.

Също така служителите организираха безопасното присъствено провеждане на външното оценяване след седми клас и държавните зрелостни изпити след дванадесети клас в условията на пандемия.

Предстояща задача пред регионалните управления е създаване на условия за нормално започване на новата учебната година при спазването на указанията на здравните власти за предпазване на децата, учениците и персонала в институциите от епидемията от коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във