Банкеръ Daily

Общество и политика

Вдигат всички пенсии от догодина

Минималната пенсия ще се вдигне от 250 на 300 лв. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев, който е на инспекция с премиера Бойко Борисов, става ясно от видео в профила на министър-председателя във „Фейсбук“.

„За хората, които получават между 300 и 369 лв., това е линията на бедността, ще се увеличат с 10 %. За останалите, които взимат над 369 лв. – с 5%. Максималната пенсия ще се увеличи на 1440 лв. ,без да вдигаме максималния осигурителен доход. Всичко трябва да бъде балансирано и да има етапи на развитие“, допълни той.

С тях са още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров и лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Припомняме, доклад на НОИ, чиито данни станаха ясни вчера, показва, че парите за пенсии може да не стигнат.  В тази връзка социалният министър Деница Сачева посочи, че за тази година 65% от средствата в бюджета са от осигурителни вноски. Тя увери, че Сребърният фонд е стабилен, средствата в него за над 3,8 млрд. лева и той няма да бъде пипан.

Пари за пенсии ще има, потвърди и бившият социален министър Иван Нейков. По думите му нова икономическа криза би могла да затрудни ситуацията, но от 15 години НОИ не може да плаща пенсиите само от постъпленията от вноски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във