Банкеръ Daily

Общество и политика

Вдигат площадки за медикоптери от двете страни на Стара планина

"Щом се сдобием с медикоптер, ще започне изграждането на летателни площадки от двете страни на Стара планина. Тогава ще се решава и дали да се ремонтират съществуващите Кугъри, или да се купят друг тип хеликоптери." Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на парламентарния контрол, попитан от социалистката Дора Янкова - как министерството управлявано от него ще придобие въздушни линейки.

Ангелов каза, че "до момента няма български гражданин, който да е поискал и да не е получил въздушна помощ."

Той поясни, че приоритет за него е модернизирането на спешната медицинска помощ. От думите му стана ясно обаче, че още 32 месеца ни делят от това България да има медицински хеликоптер. В рамките на това време ще се осигури база за съхранението му както и ще се обучи персонал за ползването му.

"В момента тече и обновяването на цялата материална база в 203 центъра за спешна помощ и филиалите към тях, както й 34 спешни отделения, а осигуряването на въздушен медицински транспорт е част от логичните действия за модернизация на спешната помощ у нас", обясни министър Ангелов.

Създадена е процедура, съгласно която министърът на здравеопазването в рамките на 30 минути има право да вдигне въздушен транспорт за нуждаещ се пациент. "Трябва да имаме седем точки за излитане на въздушните ни линейки и да се осигурят 24-часови дежурства на екипи", подчерта министърът.

Близо 2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината

Здравният министър обяви, че Европейската комисия е изчислила процентни квоти за ваксините за всяка страна. По думите му България ще получи 3,9 милиона ваксинационни дози от ваксината на Pfizer до края на годината, но сроковете за доставка са индикативни и зависят от одобрението на ЕК и възможностите на производителя.

Ангелов уточни, че се организира процесът на обща имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари.

„По отношение на кабинетите за ваксинация, които са изградени в РЗИ, в лечебните заведения, мобилните имунизационни кабинети, много скоро ще бъдат видими за всички български граждани. В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на сайта на министерството и да бъде достъпна за всички български граждани“ допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във