Банкеръ Daily

Общество и политика

Вдигат линията на бедността у нас

От 1 януари 2022 година линията на бедност в страната ще бъде 413 лева вместо досегашните 369 лева. Това се казва в съобщение от пресцентъра на Министерския съвет. 

 

Увеличението ще компенсира частично изоставането на националната линия на бедност през миналата година. Актуализирането ѝ ще доведе до повишаване на финансовата подкрепа на хората с увреждания, се казва още в съобщението. 

Определянето на размера на линията на бедност за страната става на основание на специална методика. Тя дава възможност, при резки икономически промени, социалният министър да предлага размер на линията на бедност на базата на обективна информация, съобразена с възможностите на бюджета, но не по-малък от този за страната през текущата година.

Интересен е фактът, че през 2020 г. линията на бедност за страната e 451 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 659 900 души или 23,8% от населението на България, сочат данните на Националния статистически институт. Ако в доходите на домакинствата се включат пенсиите, но се изключат обезщетения, социални и семейни помощи и добавки, равнището на бедност би стигнало близо 30%, поясняват статистиците. Ако от доходите се махнат и социалните трансфери, то в бедност биха живели 41,7% от хората.

Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните, като рискът при мъжете е по-висок, отколкото при жените. През миналата година се увеличава рискът от мизерстване и сред работещите бедни, като той е 4 пъти по-висок при хората, които се трудят на непълен работен ден. Отново при жените рискът от бедност е по-малък. 

При тези цифри най-вероятно статистиката за 2021 г. и 2022 г. не би изглеждала по различен начин. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във