Банкеръ Weekly

Общество и политика

Вдясно си шушукат на групички

Радослав Кацаров, Валентина Василева и Стефан Иванов (от ляво на дясно).

Движението в дясното пространство продължава, но понеже субектите са много дребни, то остава незабелязано от широката публика. Пък и десните избиратели вече не помнят на колко парчета се разцепи СДС, колко нови формацийки се родиха и как се казваха. Десните партии най-после проумяха, че поединично са слаби и незначителни, но днешният им порив за обединение по-скоро прилича на шушукане по групички.

След като ДСБ, "Да, България" и "Зелените" се събраха в нова коалиция "Демократична България", други три десни отломки, за които бяхме забравили вече, също тръгнаха да се съюзяват. Те решиха да създадат движението "Възход", което да обедини демократични партии, организации и граждани.

Единият участник в новия съюз е "Единна народна партия", основана преди години от Мария Капон, която беше депутат от Демократическата партия в 40-ото Народно събрание. Сега председател на формацията е Валентина Василева. Вторият участник е "Съюз на свободните демократи", създаден от столичния екскмет Стефан Софиянски през 2001-ва. Той понастоящем се ръководи от Радослав Кацаров. А третият партньор е "Движение демократично действие", основано през 2014-а от председателя си Стефан Иванов, бивш лидер на СДС-София.

Тримата водачи са подписали общ документ, в който се съобщава за новото движение и се посочва основната задача, която то си поставя - да се възстанови демократичното управление в страната. От новородената политическа коалиция смятат, че трябва да се създаде алтернатива на проваленото псевдодясно управление, както и да се възстановят принципите на свободната и конкурентна пазарна икономика, откъсвайки я от зависимостите на олигархичната и партийна върхушка. А за да се постигне основната цел, е необходимо да се възстановят и демократичните принципи на управление на държавата; да се създадат условия за бърз възход на българската икономика, което да подобри материалното състояние на българските граждани.

Василева, Кацаров и Иванов са категорични, че движението трябва да поведе безкомпромисна борба срещу корупцията и да прекъсне мафиотската обвързаност между властта и бизнеса. Оттам заявиха още, че са обединени от идеологическа и ценностна близост и водещо начало на съюза е равнопоставеност между партньорите в него. Освен това формацията започвала разговори и оставала отворена за взаимодействие и съвместна работа с всички демократично мислещи хора, партии или организации, които настояват да се възстановят принципите на свободата, справедливостта и достойнството.

Целите са прекрасни, но силиците малки. И най-вероятно ще си останат само хубавите пожелания.

Новият председател на СДС Румен Христов пък сериозно е решил да стяга редиците на партията, преди да се определи с кого ще прави коалиция или към какъв съюз да се присъедини. Преди дни беше проведен Национален съвет, на който беше избран нов главен секретар - Илия Лазаров, и шеф на предизборния щаб - Георги Ненков. На форума не присъства бившият лидер Божидар Лукарски.

Христов пресметна, че партията има 10 000 членове, но събирането на членския внос било проблематично. Ето защо новият главен секретар имал идея той да се отмени, но това още не било обсъждано от ръководството. Как ще се финансира съюзът при това положение не стана ясно.

В СДС още не мислят за коалиция, тъй като не им се привиждали скорошни предсрочни избори. А стягането на редиците щяло да започне след отпускарския август.

Румен Христов отправи своеобразна покана към напусналите СДС през годините. Той обяви, че всеки е добре дошъл и вратите на партията са отворени, но конкретни разговори не били водени с никого. Не пропусна и да се похвали, че цялата организация на ДСБ в Перник  напуснала и се вляла в СДС.

Още след избирането му на председателския пост преди по-малко от месец Румен Христов призна плачевното състояние на организацията, но обяви, че тя ще се бори за спечелването на 500 000 гласа. Според него състоянието в момента по-трудно би позволило самостоятелно явяване на вота, а вариантите за коалиция са три - идейна (само с десни партии със сходен профил, като той даде пример с ДСБ), конюнктурна (с по-голям избор на възможни партньори) и антистатукво (като СДС в началото на прехода - с леви, центристки и десни елементи).

Та, в дясното пространство нещо шава и шумоли, но още не може да се разбере какво ще изскочи. Странно е само, че лидерите на всичките тези формации така и не могат да разберат, че десният електорат отдавна е оредял и иска нещо ново и модерно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във