Банкеръ Daily

"БСП за България"

Вчера беше опозицията, днес е журналистиката

Свободата няма цвят и за нея трябва да воюваме всеки ден заедно. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на социалистите. "Вчера беше опозицията, днес е журналистиката, утре на кого ще се опитате да затворите устата?, попита тя управляващите и допълни, че свободата няма цвят и всички заедно трябва да я пазим.

В декларацията се припомня, че на 7 септември група журналисти излязоха с позиция, в която изказват възмущението си към долнопробните компромати, използвани срещу кандидат-кмета на София, издигнат от "Демократична България" арх. Борислав Игнатов.

"Сега ние, от "БСП за България", призоваваме: Днес е денят! Не ни е страх. Днес е денят, всички да се противопоставим на вчера, когато беше свален от ефир журналист от БНР - Силвия Великова. Днес е денят да се противопоставим на онзи ден, в който журналистът Юрий Борисов беше отведен с белезници на разпит като свидетел. Днес е денят, да се противопоставим на 30.08.2019 г., когато министър- председателят Бойко Борисов изключи микрофоните на журналистите в Министерския съвет", заяви Нинова. Тя се обърна към журналистите с молба да не отразяват "онези политици, които потъпкват свободата на изразяване" и които уволняват, когато им задават неудобни въпроси.

Случаят от вчера е поредното посегателство върху свободата на словото, преди това бяха Генка Шикерова, Милен Цветков и много други, категорични са левицата. Според тях не само журналисти, които критикуват властта и имат различно мнение, са уволнени от работа, а техните семейства също са притеснявани. "Вчера беше опозицията, днес е журналистиката, утре кого, уважаеми управляващи и г-н Борисов, ще дискредитирате, на кого ще затворите устата, кого ще оковете в белезници и ще подкарате към следствието", пита се още в декларацията. Според депутатите от БСП в 21 век у нас властват мракобесие и диктатура. Те призоваха  всеки българин, който има "неудобни въпроси", да ги зададе на премира в социалните мрежи, в интервюта, в имейли и писма до Министерския съвет.

По думите на Нинова много пъти микрофонът й на трибуната в пленарната зала е бил изключван. Затова побърза да попита премиера Борсов защо като има толкова много инвеститори у нас, както той в четвъртък заяви, същия ден работодателите са констатирали, че е настъпила криза в индустрията. За юни статистиката е отчела спад на износа с 6,4% и спад в производството. Стопанската конюнктура за август е -3,1%. В машиностроенето, електротехниката, текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите и то от месеци. ”Кое е вярното г-н премиер? Вашето говорене за икономиката или реалното състояние в страната?", обърна се червената лидерка отново към премиера.

Декларацията на столетницата засегна и темата за Шенген и противоречивите изказвания на Борисов за това дали България се стреми към влизане в Шенген или "не го искаме". По думите на Нинова не Холандия е виновна, че е против приемането ни, а  това, че в България има корупция, пробив в системите за сигурност и много други пороци в политиката.

Във връзка с шпионския скандал социалистите питат как министър-председателят твърди, че нищо не е знае и е научил  за разследването и арестите от медиите. ДАНС и МВР, които са провели разследването преди то да влезе в прокуратурата, са пряко подчинени на министър-председателя по Конституция и законите на страната, констатират от левицата. "Какво означава това изречение „аз нищо не знаех”? Има две възможности- или ДАНС и МВР са ви информирали, защото са на ваше пряко подчинение и всички знаем, че не кихат без да ви питат и вие излъгахте българския народ, или двете служби не са ви информирали и въпросът е- защо сте там и какъв сте там. Премиер ли сте или сламен човек. Чакаме отговори на тези въпроси", гласи заключителната част от становището и завършва с призива към гражданите да се обединят срещу "мракобесието и диктатурата". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във