Банкеръ Daily

Общество и политика

Василев: За какво ще се харчат 12 милиарда, за евтин руски газ ли?

"Росица Желева е казала, че въпреки излишъка не може да се гарантира, че няма да излезем на дефицит. Моят единствен въпрос е: За какво ще се изхарчат тези допълнителни 12 милиарда лева, за които разбрах, че се е говорело? Може би, за да си купим евтин руски газ?" Това заяви бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев по време на посещение на "Продължаваме промяната" на нефтеното пристанище на "Лукойл Нефтохим" в Бургас. По-рано днес служебният финансов министър Росица Велкова-Желева съобщи, че не е възможно да има втора актуализация на държавния бюджет за 2022 г. "Министър Велкова много добре знае, че това, което по-рано е изнесено, е вярно, тя даже и това казва в брифинга. Знаете, че бюджетът към 31 юли беше с 1,5 милиард лева излишък, предполагам, че към август месец също ще е с излишък", коментира думите ѝ Василев.

Монопол на точка за вход на петрол в страната е дадена на концесия на "Лукойл Нефтохим" за 35 години за сумата от 1 милиона лева, каза бившият вицепремиер. По думите му това е единственото пристанище, на което може да бъде разтоварен петрол в страната. Другият съпредседател на ПП - бившият премиер Кирил Петков, добави, че цената, на която ГЕРБ са дали нефтеното пристанище, е равна на наема на три магазина в мола.

Василев посочи, че като служебен министър на финансите в правителството на Стефан Янев е установил, че на територията на цялото пристанище има по един митничар на смяна. "Общо седем митничари в пункта, на смени, по един митничар за цялата територия, без граничен контрол. Това започнахме да го поправяме – вече има истински митнически пункт, има граничен контрол, има наблюдение", изтъкна той. И допълни, че вследствие на тези стъпки, след 15 години загуби, тази година "Лукойл" е на печалба.

Бившият министър на финансите отбеляза, че предходното редовно правителство е успяло да договори с Европейската комисия България да продължи да внася руски петрол, за да може цените в страната да останат по-ниски. Държавите, които ползват руски петрол, са България, Унгария, Чехия и от части Румъния, като средните цени на бензина в тях варират между 3,00 лв. и 3,20 лв. А Петков припомни, че Комисията за защита на конкуренцията, която определя цените на горивата в България, все още е със състав, назначен от ГЕРБ.

Василев уточни, че първата стъпка България да има нормален и конкурентен пазар на горивата е в рафинерията да започнат проверки от Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". Това беше още една граница, която беше приватизирана, заяви той. По думите му следващата стъпка е да се подмени съставът на Комисията за защита на конкуренцията и да се разбие монополът върху складовете и входните точки на петрол в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във