Банкеръ Daily

Общество и политика

Василев предвижда до 20% увеличение на заплатите на военни и полицаи

Заради направени оптимизации с актуализацията на бюджета се предвижда увеличение на заплатите с до 20 процента за сектор "Отбрана", МВР и Министерския съвет. Това обяви по време на блиц парламентарния контрол министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев.

В бюджета има малко под 300 милиона лева, които могат да се ползват за увеличение на заплатите в публичния сектор, ако се направят оптимизации.

По думите му след нова година трябва да се направи промяна в заплащането на осигуровките на държавните служители, като те да са като на работещите в частния сектор.

"В бюджета за догодина, ние като Министерство на финансите, бихме предложили такава промяна да бъде направена, така че държавните служители да се осигуряват по същия начин, по който се осигуряват служителите в частния сектор, като това, държа да отбележа, не доведе до намаляване на техните доходи. Т.е. промяната да бъде направена по такъв начин, че да се запазят доходите на тези служители, нетно това, което получават", каза вицепремиерът.

"Но най-накрая държавните служители и служителите в компаниите да бъдат равнопоставени при тяхното осигуряване и при осигуровките и данъците, които те плащат, което смятам, че би било абсолютно честно, но изисква по-дълъг период от време за подготовка, преизчисление.

Един такъв модел, разбира се, трябва да бъде гласуван и от Народното събрание, няма как да бъде наложен от правителството", каза още Асен Василев.

В кулоарите на парламента Асен Василев заяви, че всички сектори, които искат пари, ще трябва да направят реформи. Така той коментира заканата на артистите, че също ще излязат на протест.

„Всеки театър сам си определя заплатите. Това, което държавата дава, е субсидия, която е предвидена в Закона за бюджета и тя се дава на база продадени билети. Вече няма COVID и театрите могат да работят нормално“, обясни Василев.

Вече е разработена схемата, по която българските граждани могат да се възползват от отстъпки при зареждане с бензин.

„Това, което се предвижда, е доста облекчена схема, при която да се подава справка, а самата компенсацията да става при издаването на касовия бон“, каза вицепремиеът.

Василев заяви, че актуализацията на бюджета ще бъде основна тема на планирания за днес следобяд експертен коаиционен съвет. Проектът ще бъде внесен за обсъждане в НС следващата седмица и до края на месеца трябва да бъде приет. Увеличение на минималната работна заплата няма да има, категоричен беше вицепремиерът.

По-рано днес полицаи излязоха на протест в различни части на страната. Днешната проява е първата от серия протести, обявени от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Протест имаше и пред Националния институт по криминалистика в столицата.

Албена Предоева, която работи там, обясни причините:

"Имаме две основни искания. Първото е повишаването на доходите на служителите в министерството на вътрешните работи с поне 25%, и второто ни искане е да започнат реформи в министерството, но не такива, каквито в момента виждаме, а реални реформи, не на парче, след задълбочен анализ, след констатиране на проблемите, които има."

Служители на затворите излязоха на протести в редица градове на страната с искане за увеличаване на възнагражденията и за допълнителни назначения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във