Банкеръ Daily

Общество и политика

Васил Михайлов ще получи Наградата на София за принос към изкуството

Васил Михайлов ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството.  

Наградата ще бъде връчена в навечерието на неговия 80-годишен юбилей, на официалната церемония в Зала 1 на НДК на 16 март, когато ще бъдат раздадени отличията в конкурсните програми на 22-рия "София Филм Фест". 

Роденият в Стара Загора актьор е прочут и обичан заради своите десетки роли в българския театър и кино. Той произхожда от бежанско семейство  от Мараш, Западна Тракия. През 1964 година завършва НАТФИЗ,  тогава ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ – в класа на проф. Мандаджиев. 
Малцина знаят, че преди да започне своя път в актьорското призвание, Васил Михайлов е бил шлосер-матричар в завод „Светлина“, Стара Загора  (между 1964 и 1967 година). След това работи в Хасковския драматичен театър, където е директор (между 1965 и 1966 година) и в Театър „Българска армия“, където работи от 1967 година до ден-днешен. През 1990 година Васил Михайлов е избран за депутат във Великото народно събрание, член е на СБФД от 1973. 

Най-голяма популярност му носи изпълнението на ролята на Петко войвода  в любимия на няколко поколения български зрители телевизионен сериал „Капитан Петко войвода“.

„Мога да бъда упрекнат за много неща с изключение на три –  че не съм осигурявал семейството си, че не съм си гледал децата  и че не съм поддържал някакво ниво“, споделя пред списание „Биограф“  „шлосерът, който стана Ричард Трети“…

Легендата Васил Михайлов има повече от 100 роли в българското кино  и театър, както и сериозно участие през годините в екранизации  и телевизионни театрални продукции.

Освен в образа на капитан Петко войвода незабравими са превъплъщенията му в киното като Ибрям Али в „Краят на песента“ на Милен Николов, Сюлейман Ага  във „Време разделно“ на Людмил Стайков, Нерезанов в „Маргарит и Маргарита“ на Николай Волев, хан Крум в „Денят на владетелите“ на Владислав Икономов,  Чичо в „Приятелите ме наричат Чичо“ на Ивайло Христов, хан Кубрат в „Хан Аспарух“ на Людмил Стайков, генерал Никифоров в „Сам сред вълци“ на Зако Хеския,  бащата на момичето в „Жажда“ на Светла Цоцоркова и много други знакови роли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във