Банкеръ Daily

Общество и политика

Васил Левски създава първия революционен окръг у нас с център село Голям извор

Запазена е автентичната къща, в която е създаден Първият окръжен революционен комитет от Васил Левски. Сега тя е музей с богата етнографска сбирка.

На днешния ден през 1872 г. Васил Левски създава първия революционен окръг в България с център село Голям извор, което се намира в община Тетевен, област Ловеч. То се намира в планински район, на 15 км от Тетевен, по поречието на р. Оселна.

Заради голямата активност на хората от селото, Апостолът го определя за Първи окръжен революционен комитет в Българско. На 12 декември 1872-а Левски пише писмо до окръжния център в Голям извор, в което казва: "Близо е времето вече - българинът не ще бъде роб, а свободен."

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски (на стар правопис: Василъ Лъвскій), е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

В края на юни 1872 г. Левски напуска Букурещ и като пълномощник на БРЦК в Българско започва преустройство на Вътрешната революционна организация. В края на юли избистря концепцията си за реорганизиране на комитетската мрежа и пристъпва към създаване на окръжни комитети на Вътрешната революционна организация.

В село Голям извор е запазена автентичната къща, в която е създаден Първият окръжен революционен комитет от Апостола на Свободата - Васил Левски. Сега къщата е музей с богата етнографска сбирка, подредена с много вкус.

През 1816 г. в центъра на селото в двора на църквата "Св. Възнесение Господне" е построено килийно училище. То функционира до средата на същия век. През 1843 г. сменя статута си от килийно на взаимно светско училище. През 1972 г. училището е възстановено в автентичния си изглед и в момента то е музей.

Селото е с уникална природа, прекрасен чист въздух и здравословен климат. Разположено е живописно и освен че е съсредоточено по средното поречие на р. Оселна, към него има няколко махали - Гергов хан, Сушица, Орлек, Ореша, Старо село (тук е основано в началото с името Киево), Равна, Кръкожабене, Голямото усое, Тулюшевец, Кривина, Дълга ливада, и Райнов рът.

През 2016 г. се доказва наличие на минерална вода в Голям извор. Изворите са "Кривина" и "Тулюшевец".

В района на селото са открити основите на древна римска крепост и керамични съдове от тракийско, римско и старобългарско време.

Предполага се, че селото е основано през ХІІІ век от киевски бежанци, спасили се от татарско нашествие, предвождани от киевския княз Георгий Глож, който е бил приятел от детинство на израсналия в изгнание в Киевска Рус български цар Иван Асен II. Твърди се, че княз Глож е помогнал с войска на Иван Асен II да си върне престола по право от узурпатора Борил. Благодарен за тази помощ, българският цар дарява впоследствие земите по поречието на река Вит от Боаза до Тетевен на княз Глож. Първото име на селището е Киево, впоследствие са го наричали Киевски Извор (ударението на втората сричка), по-късно се преименува на Голям Извор.

Тук е имало метох на близкия Гложенски манастир (Гложенски по името на Княз Георгий - Глож), който е построен от основателите на Киево. Манастирът се нарича "Свети Георги", а на печата му е изписано "Монастир Киевскаго извора".

Facebook logo
Бъдете с нас и във