Банкеръ Daily

Общество и политика

Васил Божков вече е с 11 обвинения

Бизнесменът Васил Божков има четири нови обвинения - за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Така Божков вече е с 11 обвинения.

Както съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници, близки до разследването, Божков е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно. В Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за неговото освобождаване.

В понеделник в Абу Даби е бил на работна визита и Сергей Наришкин, който ръководи външното разузнаване на Руската федерация.

Досега на бизнесмена бяха повдигнати седем обвинения, включително за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. 

В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания. 

Милева уточни, че до края на седмица документацията с искането за екстрадицията на Божков от Обединените арабски емирства ще бъде изпратена до Министерството на правосъдието, а след това незабавно ще бъде изпратена на тамошните власти.

В сряда имаше претърсвания в апартамент на Васил Божков в столицата. Преди това екипи на МВР и прокуратурата претърсиха и ресторант "Грозд" в София, който е собственост на Александър Тумпаров, обвиняем за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. На Тумпаров е наложена рекордна парична гаранция от 1.5 млн. лв., но няма официална информация дали той е внесъл сумата.

На 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в "Ню геймс" (организаторът на "Национална лотария"), "Евробет" (което притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството - собственик на самолета на Божков. Основанието е предполагаеми публични вземания. Запорите ограничават възможностите на Божков да се разпорежда с дяловете си, но не водят до отнемане на собствеността.

Заедно с Васил Божков бе арестуван и основният акционер във ФК "Левски" Георги Попов. Според информация на телевизия "Европа" Попов стои зад руските опити за освобождаването на Божков от ареста. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във