Банкеръ Daily

Общество и политика

Васил Божков обеща да се върне, когато делото тръгне в съда

Аз съм невинен, трябва да се върна в България. Това ще стане в подходящия момент, когато делото тръгне в съда. Вдигам си телефона, но не знам защо прокуратурата не се свързва с мен  Бих се върнал България и по-рано, ако тя беше правова държава и имаше закони.Това заяви пред Би Ти Ви бизнесменът Васил Божков.

Той увери, че няма предявени обвинения, както и, че никой не го търсил. Страхува се, че ако се върне в България сега, нямало да има право на защита. Той се намира в Дубай от края на месец януари и се чувства добре - живее в апартамент под наем и води съвсем нормален живот. Статутът му в Дубай е на резидент, а в затвора "Ал Ахбар" прекарал 2-3 седмици. Там не е разполагал е имал телефон, нито със затворнически номер и все едно не е съществувал.

Васил Божков отправи множество обвинения срещу премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, на когото поиска оставката, главния прокурор Иван Гешев и определи депутата от ДПС Делян Пеевски като човека, който "дърпа конците в сянка". Според него те действат като  мутрите и заяви, че "съвременните бухалки са прокуратурата, ДАНС и НАП". Божков твърди, че за хазартния си бизнес многократно е общувал само с "Влади Горанов", както го нарече, и че той го е запознавал с шефове на комисията по хазарта.

"Навремето мутрите какво правиха - има проблем, плащаш и ще решим проблема. Съвременните мутри какво казват - ще решим проблема и плащаш. Ако не плащаш не взимат бухалките, а бизнеса", заяви Божков като не каза ясно дали е натискан за пари.

Бизнесменът Васил Божков лично се срещал с финансовия министър Владислав Горанов, те говорили по телефона и чрез смс-и. Божков недоумява какво иска да скрие финансист номер едно, като според него единственото правилно нещо, което трябва да направи е да си подаде оставката. Въпреки всички въпроси Божков не отговори за какво си е говорил с Горанов.

Божков бе категоричен, че няма лични имоти в Дубай, а от затвора го освободили, защото дубайските власти разбрали какви били нещата. Твърди, че в Дубай Васил няма охрана, защото нямало от кого да се пази.

"Мога да движа спокойно навсякъде в Обединените арабски емирства", подчерта Божков и посочи, че празнувал именния ден на Георги Попов с голяма компания в Дубай.

Според него се оказва огромен натиск от страна на българските власти на Дубай за екстрадирането му, но ОАЕ била правова държава.

Бизнесменът, който стои зад собствеността на футболния "Левски", обяви, че Борисов унищожава клуба с всичко, което се е случило на компаниите, през които е осигурявал финансирането. От коментарите му се разбра, че от една страна е готов да даде акциите на привържениците, но от друга - ако паднат запорите - може да продължи да издържа "Левски". Спомена и за вариант за продажба на "сериозен инвеститор".

Facebook logo
Бъдете с нас и във