Банкеръ Daily

Общество и политика

Васил Божков напуснал България със служебен паспорт от Външно министерство

Бизнесменът Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са напуснали България със служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи, съобщава сайтът "Биволъ", позовавайки се на информация, получена от МВнР по Закона за достъп до обществена информация. 

Според публикацията от ведомството уточняват, че Божков и Попов са имали такива паспорти и преди. Те били издадени на база писмо на спортното министерство. Паспортите са издадени на 26 август миналата година. Анулирани са на 17 февруари, близо месец след като Божков бе обявен за издирване. Паспортите са анулирани в деня, в който България е изпратила в ОАЕ искането за екстрадици на двамата.

От МВнР отказали да съобщят кой е подписал за издаването на паспортите на Божков и Попов. В момента Васил Божков не притежава валиден български паспорт. Редовният му паспорт е изтекъл на 19 февруари.

Според Закона на българските лични документи и наредба на МВнР такива паспорти се издават на специални категории лица, сред които държавни служители, върховни съдии, прокурори, на следователи, кметове и други. Както и на членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации. Другата възможност е за "лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи".

Към момента на хазартния бос, който бе задържан в Обединените арабски емирства, са повдигнати 11 обвинения, в това число за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице и за подбудителство на престъпление по служба. Освен това е разследван и за убийства и изнасилвания.

Лотариите на Божков искат фалит

Фирмата, чрез която Васил Божков контролираше приходите и разходите на "Национална лотария" - "Ню Геймс", официално поиска да бъда обявена в несъстоятелност. Молбата на дружеството е подадена в Софийския градски съд на 27 февруари, а на 28 февруари 2020 г. - с разпореждане на съда - е образувано дело.

На 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в "Ню геймс" (организаторът на "Национална лотария"), "Евробет" (което притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството - собственик на самолета на Божков. Основанието е предполагаеми публични вземания. Запорите ограничават възможностите на Божков да се разпорежда с дяловете си, но не водят до отнемане на собствеността.

В средата на февруари чрез промени в Закона за хазарта лотариите на Васил Божков останаха без лиценз и загубиха правото си да разпространяват лотарийни билети. 

Търговците на билети се жалват на Борисов

Над 20 хиляди дребни търговци на тютюневи изделия от цялата страна ще търсят от премиера Бойко Борисов решение на проблемите си, произтичащи от промяната в Закона за хазарта. Търговците са закупили билети от Националната лотария на обща стойност между 40 и 50 млн. лева и след отнемането на лиценза на хазартното дружество търпят финансови щети заради невъзможността да продадат талоните си. На пресконференция в четвъртък от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия (БАТТИ) съобщиха, че ще настояват институциите да намерят начин, по който да им бъдат възстановени парите от дружеството, останало без лиценз след изменението в закона.

Според БАТТИ Националната лотария би следвало да поеме финансовата тежест на произтичащите от закона последици, а не малките търговци да бъдат наказвани за нечии чужди неуредени сметки. Асоциацията се обръща в отворено писмо към Борисов с молба да предприеме действия, които да уредят тези съществени в национален план търговски отношения. От БАТТИ са организирали петиция, която е подписана от 927 търговци от над 100 населени места.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във