Банкеръ Daily

Общество и политика

Васил Божков е със 7 обвинения, обявен е за международно издирване

Президентът на "Нове холдинг" Васил Божков е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол. Заедно с него органите на реда търсят и дясната му ръка Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК "Левски" и акционер в "Националната лотария".

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че към момента Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения - ръководител на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба - и е обявен за общодържавно и международно издирване, тъй като същият е напуснал границите на страната.

"Нямам разрешение да коментирам подробности. Нашата работа е, когато констатираме нарушения, да повдигнем обвинения и да изправим конкретните извършители пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд. Той е поредният олигарх, който бяга от България", коментира Гешев. 

Той подчерта, че прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. "И такива действия прокуратурата предприема спрямо всички лица. нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са на лице доказателства, спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема", коментира още Гешев.

Преди часове Васил Божков не пожела да уточни къде се намира. Единствено поясни, че е на телефона си и има готовност да се отзове, ако бъде призован от прокуратурата. "Не се крия", категоричен беше бизнесменът.

Специализираната прокуратура и полицейски екипи претърсиха по-рано офис на Националната лотария на улица „Фритьоф Нансен“ в столицата. Твърди се, че се проверява и бившата резиденция в парк „Витоша“, за която също се смята, че е свързана с бизнесмена Васил Божков. Акция се проведе и в Държавната комисия по хазарта. По неофициална информация има арестувани служители. Това е втора проверка на държавното учреждение в рамките на месеца. Преди седмица Агенцията за държавна финансова инспекция съобщи, че от Комисията по хазарта са били иззети документи и от техния първоначален анализ става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри.

Междувременно днес парламентът одобри на първо четене промените в Закона за хазарта, внесени от зам.-председателя и лидер на НФСБ Валери Симеонов. "За" гласуваха 116 народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", против бяха двама, а 68 се въздържаха. Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз.

Законът дава задължение в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

В поправките е заложено и задължение частните лотарии да изплатят вече спечелените суми. Идеята е печалбите, които не са раздадени към датата на прекратяване на игрите, да се изплатят до края на юни 2021 година. Ще е възможно и разсрочено изплащане, но то трябва да приключи до края на 2025-а.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във