Банкеръ Daily

Общество и политика

ВАС връща „Атака“ в коалицията „Обединени патриоти“

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия, с което партия „Атака“ бе заличена от коалицията „Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО“.

Решението е окончателно, а преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне при спазване на задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона.

Решението на ЦИК е отменено на две оставания.

Първото е изтекъл срок. В мотивите си върховните съдии посочват, че коалицията от трите формации е регистрирана за изборите, произведени на 26 март 2017 година и съгласно Изборния кодекс сроковете за промени в състава ѝ отдавна са изтекли. 

Освен това - и това е второто основание, дори заявлението от 27.01.2021 г. на представляващия коалицията Красимир Каракачанов да е било подадено в законовите срокове, искането на коалиция „Обединени патриоти“ пак би било неоснователно, защото трябва да има декларирано желание за напускане на коалицията от страна на партията на Волен Сидеров.

Магистратите се позовават на коалиционното споразумение между трите партии, според което решенията се „считат за приети само, ако са приети“ с пълно единодушие.

В случая няма заявление на „Атака“ за напускане на коалицията, а само решение за промени в състава ѝ, прието от НФСБ и ВМРО, пише в мотивите на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във