Банкеръ Daily

Общество и политика

ВАС отказа да се занимава с жалбата на ДОСТ за декларациите за гласуване

Върховният административен съд отказа да се занимава със забраната гласуващите в чужбина да попълват декларациите си извън изборните секции.  Съдът беше сезиран с жалба от  коалицията на Лютви Местан и Охран Исмаилов "Обединение ДОСТ". Местан твърди, че това е възпрепятсвало много хора в Турция да гласуват, защото въвело несъществуващ в Изборния кодекс образователен ценз.

С определение от 28 март съдът остави жалбата без разглеждане, защото прецени, че от делото няма смисъл - изборите вече са минали. Жалбата е постъпила в ЦИК на 24 март, оттам са я препратили във ВАС на 27 март, а изборите приключиха ден по-рано. "При тези данни настоящият съдебен състав на ВАС приема, че разглеждането на жалбата на коалицията "Обединение ДОСТ" е процесуално недопустимо, тъй като е отпаднал правният интерес от оспорването", счете съдът.

Определението на ВАС не подлежи на обжалване.

Вчера Местан заяви, че ДOCT ще внесе жалба за касиране на изборите чрез главния прокурор и искане до Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които попречиха на български граждани от турски произход да преминат границата и да упражнят правото си на глас. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във