Банкеръ Daily

Общество и политика

ВАС отхвърли жалбата срещу избора на "Сиела" за машинното гласуване

Върховният административен съд отхвърли жалбата на фирмата "Българските машини за гласуване" срещу избора на "Сиела Норма" за изпълнител в обществената поръчка за осигуряване на 3 хил. машини за гласуване за изборите за Европейския парламент на 26 май.

Със свое решение преди празниците ЦИК определи за победител в процедурата за осигуряване на машини за 3 хил. секции фирма "Сиела", както защото единствена е отговорила на финансовото условие – да се вмести в бюджет от 7 и половина млн. лева, така и защото отговаряла на техническите условия. Според жалбоподотеля – "Български машини за гласуване" – нито една от трите фирми, участвали в обществената поръчка, не отговоря на техническите условия.

"Фирма "Информационно обслужване", която е направила тези спецификации, ги е направила така, че те да не могат да бъдат изпълнени за седем дни. Специалистът Александър Станев, който е представител на "Информационно обслужване" и той е писал тези ужасни технически изисквания, твърди, че би трябвало по негова идея да бъдат сложени в машината. "Бил Гейтс да дойде, за тези седем дена не може да ги вкара в машината", твърди Александър Чобанов, управител  на "Български машини за гласуване". 

С твърденията му не се съгласиха Ивайло Ивков, който представляваше ЦИК пред Върховния административен съд, и беше категоричен: "Според мен, жалбата е абсолютно неоснователна, недоказана. Трябва изцяло да се отхвърли, а защо те са пристъпили към обжалване, това е право на всеки субект. Това е демократичната държава".

Изборният кодекс изисква по тези дела решенията да се произнасят в тридневен срок от образуването им, което означава, че ВАС трябва да обяви дали изборът на доставчик на машини за евроизборите е законосъобразен най-късно на 2 май 2019 г., но заради утрешния почивен ден яснота има още днес.

В очакване на решението на съда вицепремиерът Томислав Дончев декларира: "Полагаме – разбира се, Централната избирателна комисия с наше съдействие, всички усилия да има машинно гласуване, както пише в Кодекса". Дончев коментира темата за машинното гласуване пред журналисти в Съдебната палата. Той даде показания по делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош.

Жалбата на "Българските машини за гласуване“ срещу отстраняването ѝ от процедурата беше подадена два дни след като ЦИК определи за победител фирма „Сиела“. Обществената поръчка е за 3000 cпeциaлизиpaни ycтpoйcтвa c инcтaлиpaн coфтyep зa eлeĸтpoннo мaшиннo глacyвaнe, както и за логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства по секционните избирателни комисии в страната.

Освен фирмата-победител и фирмата, обжалващата процедурата, документи подаде и Lex.bg, но за победител беше обявена "Сиела Норма" с аргумент, че само тя отговаря на условието – максималната прогнозна стойност на поръчката да е до 7,5 млн. лева без ДДС.

В края на деня – на 25 април, дойде и жалбата, по която в спешен порядък се произнесе Върховният административен съд. Пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев беше категоричен, че са били спазени всички изисквания както на Закона за обществените поръчки, така и във връзка с техническите спецификации и условията за машинното гласуване. "Считам, че не би следвало нашето решение да бъде отменено – то е аконосъобразно – за избор за изпълнител, но все пак нека да оставим съда на неговата преценка дали всичко е спазено като процедура или не", категоричен е той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във