Банкеръ Daily

Общество и политика

ВАС отхвърли жалбата на ВМРО срещу Касимова

Върховният административен съд отказа да разглежда жалбата на ВМРО срещу кандидата за вицепрезидент на Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе, става ясно от публикуваното определение от ВАС.

Според съда жалбата е "процесуално недопустима", тъй като не засяга пряко интересите на патриотичната формация.   

В сряда ВМРО подаде жалба, защото според тях Касимова е нарушила едно от конституционните изисквания за регистрация като вицепрезидент - това да е живяла в България през последните 5 години. Те аргументираха тази си теза с интервюта на Касимова, в която тя е казвала, че не живее в страната. 

Жалбата на ВМРО е неоснователна, търси да пренесе политиката на територията на съда, очевидно - заради слаба политическа позиция в тези президентски избори. Това коментира за БТА Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки", говорител на щаба на кандидатите за президент и вицепрезидент Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

От щаба коментираха, че са се запознали с жалбата на ВМРО и на този етап я смятат за напълно недоказана.

"Намираме, че като доказателства не могат да бъдат кредитирани избирателни цитати от доста по-дълги интервюта, които са дадени от г-жа Касимова във времето, без да бъде съобразен контекстът на въпросните интервюта и съдържанието им в цялост", каза Емил Георгиев.

"По отношение на юридическата стойност на жалбата намираме, че същата е по-скоро недопустима, тъй като не засяга правата на ВМРО в тази политическа надпревара", посочи още той.

"Вярно е, че г-жа Касимова в петте години, предшестващи издигането на нейната кандидатура, е живяла както в България, така и извън страната. Вярно е, че също така, за да бъде регистрирана, заедно с г-н Панов, като кандидатпрезидентска двойка, е подписала декларация, според която отговаря на условията за уседналост. Преди тя да подпише декларацията, е направила проверка на своите пребивавания в България и извън нея, и нейната проверка сочи, че тя преимуществено е пребивавала в България", обясни Емил Георгиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във